back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη ο κυκλώνας «Ιανός» – Καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά

Διαβάστε επίσης

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζεται το πέρασμα του «Ιανού» στη χώρα μας. Το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει την Αττική από απόψε, με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, που θα διατηρηθούν μέχρι και αύριο το μεσημέρι.

Ο «Ιανός» ξεκίνησε την πορεία του χθες το βράδυ από τα νησιά του Ιονίου και συνεχίζει προς τη Δυτική Ελλάδα. Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σε Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Κεφαλονιά. Στη Φθιώτιδα πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και ξενοδοχεία. Μικρής έκτασης ζημιές σε περιοχές του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών, στην Ηλεία.

[su_slider source=”media: 270116,270115,270114,270113″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διακόπτονται τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων πριν από τη σήραγγα Οθρύος, ενώ παρατείνονται και οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αχαΐα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής: 

– έχουν πραγματοποιηθεί 34 απομακρύνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

– έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο

– έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθο

Οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και στα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 οι άνεμοι στην Κεφαλονιά έφτασαν και τα 10 μποφόρ.

[su_slider source=”media: 270123,270122,270121″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Οι νεότερες εκτιμήσεις από τα ξημερώματα σήμερα αναφέρονται  σε μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισβάλει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το meteo  του Εθνικού αστεροσκοπείου, ο  «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

«Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δίνουν οι μετεωρολόγοι, ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα υπόλειμμα δηλαδή, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα βορειοδυτικό ρεύμα, δηλαδή ένα μελτέμι και έτσι δημιουργείται μια σύγκληση που θα δώσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, αλλά όχι ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι- απόγευμα και θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και την Ανατολική και Κεντρική στερεά Ελλάδα».

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως είπε ενδέχεται να πληγούν οι νομοί Καρδίτσας, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδα και πιθανότατα η Φωκίδα και ίσως η Βόρεια Εύβοια, από το απόγευμα και μετά. Οι περιοχές αυτές ενδέχεται να δεχτούν μεγάλο όγκο νερού, μεγάλες καταιγίδες.

«Παρακολουθούμε αυτό το καινούργιο μέτωπο που δείχνει ότι θα κινηθεί νότια και ανατολικά και προς την Κόρινθο το Σάββατο και την Αττική», ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι για 9 ώρες και το φαινόμενο παρακολουθείται ανά εξάωρο. Διευκρίνισε επίσης ότι η Αττική δεν θα επηρεαστεί από τον κυκλώνα, αλλά από το νέο μέτωπο που δημιουργείται.

Συγκεκριμένα, στην Αττική αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, χωρίς θυελλώδεις ανέμους, που θα εκδηλωθούν από απόψε το βράδυ.

ΕΜΥ: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε για σήμερα, Παρασκευή και τις επόμενες μέρες, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επικαιροποιώντας το προηγούμενο, με βάση τα νεότερα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Παρασκευή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Το Σάββατο θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Την Κυριακή έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Meteo: Στο Ιόνιο ο «Ιανός» έριξε 186 χιλιοστά βροχής σε 32 ώρες

Στο Ιόνιο ο «Ιανός» έριξε 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Μια συμφορά όρθια.. Απίστευτο..

Gepostet von Vasilis Periharos am Donnerstag, 17. September 2020

 

Βιβλική καταστροφή..

Gepostet von Vasilis Periharos am Freitag, 18. September 2020

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα. Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Εν τω μεταξύ στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων βρίσκεται και η Ιθάκη, όπου επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι έως και 10 μποφόρ και έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Μεγάλες δυσκολίες και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Στέγες σπιτιών και κολώνες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ πολλά δέντρα έχουν πέσει.

Για μία πολύ δύσκολη νύχτα στην Κεφαλονιά μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος, ο οποίος σημείωσε ότι αν και νωρίς το πρωί τα φαινόμενα είναι σε ύφεση, μετά τις 10-11 το πρωί περιμένουν ενδεχομένως να επανέλθουν.

«Τη νύχτα είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους. Σημειώθηκαν πολλές πτώσεις δέντρων στο κέντρο του Αργοστολίου, αλλά και στα περίχωρα. Έχουμε προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές του νησιού. Έχουν πέσει πολλά καλώδια της ΔΕΗ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς και ήδη βρίσκονται επί ποδός τα συνεργεία της ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Επίσης, τα συνεργεία του Δήμου Αργοστολίου καθαρίζουν το οδικό δίκτυο. Καλούμε τους δημότες να μη βγουν από τα σπίτια τους γιατί υπό αυτές τις συνθήκες η κυκλοφορία είναι επικίνδυνη», τόνισε ο κ. Μινέτος.

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε και η Ζάκυνθος με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκούδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε “ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού έως και σήμερα Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα”.

Κλειστά σχολεία λόγω Ιανού

Δεν άνοιξαν την Παρασκευή τα σχολεία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, αλλά και τη Ζάκυνθο ελέω Ιανού.

Τα σχολεία στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας έμειναν κλειστά με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Κλειστά παραμένουν την Παρασκευή και τα σχολεία της Ζακύνθου, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί. Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Εν τω μεταξύ, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Εξάλλου, λόγω “Ιανού” πτήση της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν. Το αεροπλάνο προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης δίχως όμως επιτυχία ενώ στην συνέχεια πέταξε ως την Λευκάδα.

Η ταλαιπωρία των επιβατών τελείωσε στις 20:45 όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, με οδηγίες

«Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ», τονίζεται στο μήνυμα στην ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα.

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης εντός του νομού Μεσσηνίας

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα έλαβε χθες το βραδυ η αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης και συγκεκριμένα από το ύψος της τοπικής κοινότητας της Ελαίας, έως και την Μεθώνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα ελήφθησαν λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, και για την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από χθες στις 21:00 και για χρονικό διάστημα 48 ωρών ισχύει η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα και με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα ισχύει μέχρι τις 21:00 απόψε απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

* Στην Ολυμπία Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.

* Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Κορίνθου.

* Στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, ισχύει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 σήμερα το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των προαναφερόμενων οχημάτων θα ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

* Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.

* Στην νέα εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.

* Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί θα ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

* Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.

* Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.

* Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.

* Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι δήμοι της Αττικής

«Στην Αθήνα αναμένουμε να χτυπήσει η κακοκαιρία από το μεσημέρι και μετά» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις. «Ο μηχανισμός είναι έτοιμος. Έχουμε μηχανήματα σε όλα τα μέρη, που ίσως δημιουργηθούν προβλήματα. Είναι σε ετοιμότητα και οι εργολάβοι που συνεργάζονται με την Περιφέρεια, ώστε να ανταπεξέλθουν εάν χρειαστεί. Έχει γίνει ο καθαρισμός ρεμάτων στους Δήμους της Αττικής. Συνεργαζόμαστε και με την τροχαία για να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει στους αυτοκινητοδρόμους. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Κόκκαληςσ και πρόσθεσε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις περιοχές της Κινέτας και του Ωρωπού που έχουν μεγάλα ρέματα. «Βρίσκονται στις περιοχές αυτές σε ετοιμότητα ειδικά μηχανήματα και είμαστε συνέχεια σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για να βοηθήσουμε άμεσα εάν χρειαστεί», ανέφερε.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Επί ποδός ο δήμος Αθηναίων ενόψει της κακοκαιρίας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του, σε κατάσταση ετοιμότητας ολόκληρο τον μηχανισμό του.

«Από απόψε έως και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε 24ωρη επιφυλακή τα συνεργεία καθαρισμού, ώστε να διατηρούν ανοιχτά και καθαρά τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα και μπάζα σε όλη την πόλη.

Έθεσε όλες τις τεχνικές υπηρεσίες του σε 24ωρη ετοιμότητα και η Δημοτική Αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε όλο το Δήμο.Για την προστασία των αστέγων από αύριο 8 πμ έως και στις 10 το βράδυ μεθαύριο Σάββατο, θα είναι συνεχώς ανοιχτές οι Λέσχες Φιλίας, στο Νέο Κόσμο και στην Κολοκυνθούς. Επίσης το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 1595 και 210 5277000 θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λαμβάνει αιτήματα των πολιτών.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συνεχής επικοινωνία του υπουργείου Εσωτερικών με Περιφέρειες ενόψει του κυκλώνα «Ιανός»

Σε ανοιχτή γραμμή με τέσσερις Περιφέρειες βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει του επερχόμενου κυκλώνα «Ιανός».

Το γραφείο του υπουργού, Τ. Θεοδωρικάκου, επικοινώνησε με τους περιφερειάρχες Αττικής, Γ. Πατούλη, Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, Ιονίων Νήσων, Ρ. Κράτσα και Πελοποννήσου, Π. Νίκα, και ζήτησε να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, για την αντιμετώπιση του επερχόμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

«Το γραφείο του υπουργού και όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συγκεκριμένες Περιφέρειες και τις υπηρεσίες του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τον ευρύτερο συντονισμό, την ετοιμότητα, αλλά και την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας κριθεί αναγκαία», αναφέρει δελτίο Τύπου του ΥΠΕΣ.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα