back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΑΑ: Πυκνό δίκτυο σταθμών, αλλά χωρίς μετεωρολογικά ραντάρ

Διαβάστε επίσης

Με ένα πυκνό δίκτυο σταθμών οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρακολουθούν τον Μεσογειακό κυκλώνα, όπως και όλα τα ανάλογα φαινόμενα προκειμένου να καταγράψουν την πορεία του,  αναφέρει στον “Αθήνα 984” ο κ. Μανώλης Πλειώνης Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής στο Α.Π.Θ

Παράλληλα, σημειώνει ότι το ΕΑΑ δεν διαθέτει ειδικά μετεωρολογικά ραντάρ το οποία θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στην “φαρέτρα” των μετεωρολόγων για τις βέλτιστες προγνώσεις και προειδοποιήσεις αλλά και για την ορθότερη εκτίμηση του όγκου των υδάτων από την βροχή.

“Το αστεροσκοπείο Αθηνών έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 400 μετεωρολογικούς σταθμούς με εξειδικευμένη ομάδα μετεωρολόγων. Εκτός από την πρόγνωση που γίνεται χρησιμοποιώντας τα τελευταία μοντέλα, έχουμε και την δυνατότητα να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τα φαινόμενα. Είναι το μοναδικό πυκνό δίκτυο που υπάρχει στην Ελλάδα” λέει ο καθηγητής Αστροφυσικής στην εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα“(18/9/20)

“Βέβαια αν κάποιος έχει τα μετεωρολογικά ραντάρ θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη εικόνα και για τον όγκο του νερού και την πορεία.  Άρα και καλύτερες προγνώσεις της εξέλιξης των φαινομένων και να αναπτύξει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης”.

Όπως εξηγεί ο ίδιος το ΕΑΑ έχει μόνο ένα ερευνητικό μετεωρολογικό ραντάρ που όμως δεν είναι και επιχειρησιακό.

“Προσπαθούμε από διάφορους χρηματοδοτικούς φορείς να αποκτήσουμε και μετεωρολογικά ραντάρ. Πρόκειται να τοποθετηθεί ένα ανάλογο ραντάρ στα Αντικύθηρα στο πλαίσιο ανάπτυξης του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα αγοραστούν και όργανα αιχμής και θα αποκτήσει η Ελλάδα ένα παρατηρητήριο, ένα Super σταθμό, έναν από τους λίγους ανάλογους παγκοσμίως”.

Αναμονή για χρηματοδότηση

“Τα ραντάρ είναι σημαντικό εργαλείο. Η ΕΜΥ, είχε κάποια ραντάρ που είχαν αγοραστεί από το 2004, αλλά κάποια από αυτά δεν λειτουργούν πλέον. Μετά τα όσα έγιναν στην Μάνδρα, εμείς είχαμε κάνει μία πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής για να ισχυροποιήσουμε την άμυνα της πρωτεύουσας σε παρόμοια φαινόμενα. Σε αυτή την πρόταση είχαμε συμπεριλάβει υπήρχαν και τρία ραντάρ, αλλά λόγω αδυναμίας του τομέα της Πολιτικής Προστασίας εκείνη την περίοδο, να τα εντάξει στον σχεδιασμό της , δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία , παρά τη θέληση της Περιφέρειας για οικονομική υποστήριξη” αναφέρει στον “Αθήνα 984”  ο κ. Πλειώνης και σημειώνει ότι τότε η πρόταση είχε την υποστήριξη του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ.

“Σήμερα υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα από την Περιφέρεια αλλά είναι πολύ μικρότερο. Νομίζω ότι η απάντηση θα δοθεί με τα ραντάρ που θα τοποθετήσουμε στα Αντικύθηρα τα οποία θα έχουν την εμβέλεια να καλύπτουν και τις ανάγκες της Αττικής. Όμως το πρόγραμμα θα φτάσει σε σημείο ωρίμανσης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια και θα τότε θα αποτελέσει ένα σημαντικό όργανο για να παρακολουθούμε την πορεία των φαινομένων”.

Γ. Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα