18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φραγκίσκος Κουτεντάκης στον Αθήνα 9.84: «Προτεραιότητα οι επενδύσεις στην δημόσια Υγεία. Θα δημιουργήσουν ΑΕΠ»

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου για διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του δημόσιου χρέους, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν στρατηγικές αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, από τον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη επένδυσης στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών, αποτελώντας δημόσια επένδυση που δημιουργεί ΑΕΠ.

Αναλυτικά..

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, για το έλλειμμα που παρουσιάζεται κατά την εκτέλεση του προυπολογισμού λόγω πανδημίας, επισήμανε τη σύνδεσή του με τον ρόλο του κράτους για στήριξη της οικονομίας.

«Στην κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ρόλος του Κράτους είναι να παρεμβαίνει ο δημόσιος τομέας προκειμένου να στηρίξει -στο βαθμό του δυνατού- την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, αναπληρώνοντας το εισόδημα που χάνεται» είπε ο κ Κουτεντάκης

Οπως εξήγησε, «τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν κατά πρώτον, στην προστασία των ανθρώπων με απώλεια εισοδήματος μέσω επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, που δεν επηρρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ. Δεύτερο εργαλείο αποτελούν -και πάλι δαπάνες από πλευράς Δημοσίου- που αποσκοπούν την ενίσχυση των πλέον αδυνάτων, αλλά και της οικονομίας μέσω δημόσιας κατανάλωσης ή επενδύσεων έχοντας άμεση επίδραση στο ΑΕΠ. Εως τώρα έχει εφαρμοστεί η πρώτη κατηγορία μέτρων. Από τη στιγμή που σταδιακά θα εξαλείφονται οι συνέπειες της πανδημίας, θα αρχίσει η εφαρμογή και της δεύτερης δέσμης παρεμβάσεων.

Για το ενδεχόμενο να βρεθούν σταδιακά στο κυνήγι του χρέους, χώρες της ΕΕ προερχόμενες από μνημόνια όπως η Ελλάδα που δεν θα μπορούν να …ξεχειλώσουν τους προυπολογισμούς τους, ο επικεφαλής του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής, εκτίμησε ότι «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι διαχειρίσιμο. Μεσοπρόθεσμα όμως θα δούμε και το χρέος να αυξάνεται και τα ελλείμματα να διευρύνονται. Έτσι, κάποια στιγμή, εφόσον ξεπεραστεί το αρχικό σοκ της κρίσης θα πρέπει να δούμε στρατηγικές αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας.»

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΕΠ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Ο κ Κουτεντάκης εκτίμησε ότι «προτεραιότητα της Ελλάδας πρέπει να είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας και λόγω της πανδημίας, αλλά και γιατί οι δαπάνες για την Υγεία είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Η επένδυση στην υγεία για τη χώρα μας, θα σημάνει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Θα ευνοήσει το σύνολο και αποτελεί μια δημόσια επένδυση που δημιουργεί ΑΕΠ, έχοντας ευθεία επίπτωση σε αυτό.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Σε ερώτηση για τη μικρομεσαία παραγωγικότητα σημείωσε ότι «το μικρό και πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα όπως και η μεγάλη έκταση της αυτοαπασχόλησης, ευνοούν τη φοροδιαφυγή και δεν συμβάλλουν γενναία στην παραγωγικότητα. Ζητούμενο είναι, οι όροι της μετάβασης να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην προκληθεί διαταραχή. Δηλαδή, δεν θα είναι λογικό να εφαρμοστούν μέτρα που θα καταστρέψουν τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τις μεγάλες, αλλά να γίνει αυτό με ήπιους όρους.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα