back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε ισχύ από σήμερα στην Αττική τα 6 νέα μέτρα κατά του COvid-19 – Ανησυχία για αύξηση πίεσης στις ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα που θα ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προβλέπουν υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις, θα είναι υποχρεωτική. Σε άλλες περιπτώσεις θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου:

– Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.

– Έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης.

– Λειτουργία των λαϊκών αγορών με το 50% των παραγωγών και με τους πάγκους σε απόσταση τριών μέτρων.

– Όριο 50 ατόμων στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν πρόκειται για συναθροίσεις και συναυλίες. Παράλληλα, οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 50%-60%.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και κινηματογράφους, που θα λειτουργούν με το 50%-60% της πληρότητας, αντί του 75% σήμερα.

– Αυστηρότερα πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων σε συναυλίες, χώρους διασκέδασης κ.ά.

 

Συστηματικοί έλεγχοι

Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του Covid-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για γενική χρήση της μάσκας από τον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών σε όλη τη χώρα και η προτροπή να αποφεύγουν τις δημόσιες Υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς και Τράπεζες, για την προστασία της υγείας τους.

Αιτιολογώντας τη λήψη των πρόσθετων αυτών μέτρων στην Αττική, ο υφυπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας στην Αττική, καθώς εμφανίζει: α) σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, β) σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ, γ) υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να αποφευχθεί η αυξημένη διασπορά του ιού.

Αναγκαία μέτρα

Κατά τον κ. Χαρδαλιά, τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: «την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών». Όπως εξήγησε, με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου, η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου), όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου, ενώ επιπλέον έχει και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).

«Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κρίσιμο είναι το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς εκτίμησε, μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Ο ίδιος τόνισε ότι επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και “ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων”. Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων:«ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια».

Τέλος αναφέρθηκε στο τι προβλέπεται σε περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να κλείσουν συνολικά τα σχολεία της χώρας – «θέλω να πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα αναλόγως της εξέλιξης της επιδημίας». Μεγάλη είναι η χρησιμότητα της μάσκας που είναι ένα μέσο προστασίας μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, το οποίο εκτίμησε πως είναι «προ των πυλών» και θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες.

Νίνα Κομνηνού ,  Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα