12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παιχνίδια πόλης για την ισότητα στην Κυψέλη

Διαβάστε επίσης

Δύο ακόμα διαδραστικά παιχνίδια πόλης για τους εφήβους της Κυψέλης σχεδιάζονται για αυτόν τον Σεπτέμβριο από το Impact Hub Athens, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Game Changer». Στόχος να διαδοθεί το μήνυμα για την ισότητα, την ελεύθερη έκφραση και την ανεκτικότητα στο διαφορετικό.

Δικαίωμα στην αγάπη ανεξαρτήτως φύλου

«Το παιχνίδι πόλης «Key of Whispersteel» σχεδιάστηκε ειδικά για το πρόγραμμα βάσει του περιεχομένου που ανέκυψε ύστερα από in situ έρευνα που κάναμε στη γειτονιά της Κυψέλης και παρατηρήθηκε ρατσιστική ρητορική ανάμεσα σε νέους ηλικίας 16-20 χρονών απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο Ερρίκος Οβαδίας μέλος του  Impact Hub Athens. «Μοιάζει με κυνήγι θησαυρού όπου οι έφηβοι μπαίνουν σε ρόλους και αναλαμβάνουν αποστολές για να λύσουν το μυστήριο σε μία ιστορία αγάπης, στην οποία οι πρωταγωνιστές, που αντιμετωπίζουν κάποιους δαίμονες στο τέλος ερωτεύονται μεταξύ τους. Στο παιχνίδι δεν είναι σαφές το φύλο των πρωταγωνιστών».

«Μέσω των παιχνιδιών αυτών οι νέοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, διασκεδάζουν, περνούν καλά και γίνονται πιο ανοιχτοί σε θέματα διαφορετικότητας. Το θέμα του παιχνιδιού αφορά σε ακραίες συμπεριφορές προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το ζήτημα μέσα στο παιχνίδι. Στο τέλος του παιχνιδιού,  πραγματοποιείται μια συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών των συμμετεχόντων. Τότε αναδεικνύονται μηνύματα για την ισότητα, την ελεύθερη έκφραση και την ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Πολύ ενθαρρυντικό ήταν ότι στο πρώτο παιχνίδι, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην Κυψέλη οι έφηβοι στην ερώτηση αν οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού ήταν του ίδιου φύλου τι θα άλλαζε στο παιχνίδι, απάντησαν πως δεν είχε καμία σημασία. Το παιχνίδι είναι ένα καλό εργαλείο και ένα πρώτο βήμα να κατανοήσουν  οι νέοι  το δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση αλλά και την αγάπη, ανεξάρτητα από το φύλο» επισημαίνει ο κ. Οβαδίας.

«Game Changer»

Τα κοινωνικά παιχνίδια πόλης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Game Changer», ενώ μέσω του ίδιου προγράμματος σχεδιάζονται αντίστοιχα παιχνίδια για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων στην Γαλλία και στην Πολωνία με συντονιστή την Techsoup Ευρώπης.

To Game Changer αξιοποιεί δημοφιλή κοινωνικά μέσα και ερευνητικές πηγές για την προώθηση της ανεκτικότητας, την αποφυγή ρητορικής μίσους και την κατανόηση ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης αγγίζοντας κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα