back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Σαρλ Μισέλ από την Αθήνα στην Λευκωσία συναντάται με Ν. Αναστασιάδη – Κοινές δηλώσεις στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ κλιμακώνονται οι διπλωματικές κινήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με στόχο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην νοτιοανατολική  Μεσόγειο .

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών στην Λευκωσία βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και η κρίσιμη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 24 Σεπτεμβρίου, με κύριο θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μισέλ θα προβούν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης στις 11:00.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ήρθε στην Κύπρο από την Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε το σαφές μήνυμα προς την ΕΕ ότι μόνο τα απτά δείγματα αποκλιμάκωσης από την Τουρκία θα ανοίξουν  την πόρτα στις διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας.  ” Ισχύει αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα -το τονίζω- άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ δηλαδή, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί θυμίζω ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση με συμφωνία των δύο μερών ή με απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες. Συνεπώς, ο καλόπιστος διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος. Και σε αυτόν είναι προσηλωμένη η Ελλάδα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο  Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι θέση της Κύπρου είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  να συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία.

“Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και συνεχίζει τις έκνομες της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ μας θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στο Βερολίνο και σε συνέχεια των όσων είχαν ήδη συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,” είπε ο κ. Κούσιος.

Αναφορικά με την ανανέωση της δραστηριότητας του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ και την απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι μια εξέλιξη που αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι κάτι το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι επίσης κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα