back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ερντογάν προς Μέρκελ: Ο ελλιμενισμός του “Ορούτς Ρέις” δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει τις επιχειρήσεις στην αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με  το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ  κατά τη διάρκεια  της τηλεδιάσκεψης, ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις για λόγους συντήρησης δεν σημαίνει ότι οι δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η συντήρηση μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας.

«Όταν τελειώσει η συντήρηση, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι δίκαιες και συνεπείς στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Δήλωσε επίσης ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, εφόσον υπάρχει μια εποικοδομητική και δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αποφασιστική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της.

Το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και η Άγκυρα λέει ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας είπε και τόνισε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες».

«Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Στη βιντεοδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής του γραφείου του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι  δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα