back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος – Αναζήτηση πλαισίου για τεχνικό διάλογο

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα ελληνοτουρκικού διαλόγου σήμερα, σε τεχνικά – στρατιωτικά ζητήματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στις Βρυξέλλες θα έχουμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων των στρατιωτικών επιτροπών των δυο κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, υπό την εποπτεία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση των δυο κρατών, που απειλούσε, εκτός των άλλων και τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, θα συζητηθούν οι προτάσεις, για διάλογο σε τεχνικό επίπεδο, του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θέματα αμιγώς στρατιωτικά – νατοϊκά που όμως, ανήκουν στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συζήτηση, θα εξεταστεί, ένα από τα μέτρα αποτροπής της σύρραξης, που αναφέρονται στο κείμενο του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και αφορά τη γραμμή επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο μέσω ασφαλούς ΝΑΤΟϊκού καναλιού, για απευθείας συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών.

Επειδή όμως ο διάλογος των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας , γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, ουδέποτε το ΝΑΤΟ αποδέχτηκε τις ελληνικές θέσεις, περί μίας μόνο διαφοράς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Το ΝΑΤΟ κρατά σταθερά ουδέτερη στάση και ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα.

Και βέβαια, μπορεί τα τουρκικά πλοία, ερευνητικά και πολεμικά, να αποχώρησαν από την εικαζόμενη ελληνική υφαλοκρηπίδας, όμως, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας (ο Χ. Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου), έχουν θέσει, ίσως και για πρώτη φορά, ως ζητήματα άμεσης διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, τον αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. «Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η Τουρκία, με αντι-NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης, ζητά «νομιμότητα» και επικαλείται τη συνθήκη της Λωζάννης για τις στρατιωτικοποιημένες ζώνες του Αιγαίου. Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάννης. Έτσι, μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο!

Για αυτό λοιπόν, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η πρώτη συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών στις Βρυξέλλες, διότι είναι πιθανόν, να έχουμε την εκδήλωση των προθέσεων της τουρκικής αντιπροσωπείας, για το τι ακριβώς εννοεί η Άγκυρα, όταν υποστηρίζει, ότι είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ποια είναι τα ζητήματα που επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου και πόσα από αυτά είναι διατεθειμένη να συζητήσει η Ελλάδα.

Τι γράφει σήμερα η “Μιλλιέτ” 

Σε προχωρημένη διπλωματική κινητικότητα ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την μεσολάβηση του Βερολίνου αναφέρεται το σημερινμό πρωτοσέλιδό της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας και ειδικά μετά από συνομιλίες με τη Γαλλία έχει συμφωνηθεί η διαδικασία «να μην καθυστερήσει περαιτέρω» και οι πρώτες επαφές να πραγματοποιηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, επιδίωξη της γερμανικής πλευράς είναι εκτός από τις χαμηλού επιπέδου διερευνητικές επαφές σε πρώτη φάση, να υπάρξουν έπειτα και συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια, αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή της Γαλλίας κι επίσης ότι «θα καθίσει στο τραπέζι για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και χωρίς προκαταλήψεις».

Η Γερμανία βρίσκεται σε επαφές και με την ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό και εάν η διαδικασία εξελιχθεί θετικά, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Βερολίνο όπως και την προηγούμενη φορά, τον Ιούλιο 2020.

Χρήστος Καπούτσης , Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα