back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΓΣΕΕ: «Καμπανάκι» για απώλεια έως και 200.000 θέσεων εργασίας

Διαβάστε επίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για ενδεχόμενη απώλεια έως και 200.000 θέσεων εργασίας, έκρουσε η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθεί και “κρυφή ανεργία”, καθώς οι χιλιάδες εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας, οι οποίοι δεν απασχολούνται και έχουν μειωμένες αποδοχές κατά τουλάχιστον 50%, δεν συμπεριλαμβάνονται στους ανέργους.

Η Συνομοσπονδία, εμφανίζεται καχύποπτη απέναντι στα εργασιακά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της Γιάννη Παναγόπουλο να κάνει λόγο για “ουρές των μνημόνιακων μέτρων” όπως:

– Η αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης (σήμερα είναι 150 στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, ενώ περιορίζονται στις 30 στη βιομηχανία).

– Η μείωση του κόστους των υπερωριών.

– Η περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα.

– Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιθεώρησης Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας

– Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, χωρίς να έχουν προσδιορίσει οι δικλείδες ασφαλείας για τον εργαζόμενο, καθώς και

– οι νέες παρεμβάσεις στη λειτουργία των συνδικάτων.

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε “κοινωνικό έγκλημα” ενδεχόμενη απαξίωση του ΟΑΕΔ μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους, θα οδηγήσει την διαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η ΓΣΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τα εργασιακά, προειδοποιώντας πως “οτιδήποτε μπορεί να κερδηθεί στην οικονομία, μπορεί να χαθεί στο πολλαπλάσιο εξαιτίας των προβλημάτων στην αγορά εργασίας”.

Πάντως, στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς που δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την στάση της πλειοψηφίας, την οποία θεωρούν άνευρη απέναντι στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης και ζητούν την άμεση λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις.

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, δηλώνει έτοιμη να αντιδράσει χαρακτηρίζοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική “αντιλαϊκή” και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέλνει στους εργαζόμενους τον λογαριασμό της υγειονομικής κρίσης.

Το ΠΑΜΕ, καταγγέλλει την κυβέρνηση για “προσπάθεια εξολόθρευσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών”, ενώ αύριο στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στο Πεδίον του Άρεως, κατά την διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα τους.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο αύριο στις 11 το πρωί παραχωρεί συνέντευξη τύπου, προαναγγέλλει μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη -εντός και εκτός συνόρων- υποστηρίζοντας ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αποκλείσει την πλειονότητα των συνταξιούχων από την καταβολή των αναδρομικών, αντίκειται στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως επισημαίνουν, τα 2/3 των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι μνημονιακές περικοπές αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα