12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Θετικοί στον κορoνοϊό 157 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

Σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και σε νοσοκομεία περιοχών με μεγάλη διασπορά κορονοϊού, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας ότι τις 40 τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θετικοί στο ιό 157 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 105 ασυμπτωματικοί.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Έδεσσας, Κιλκίς και Γουμένισσας δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή. Στέλνουν τα δείγματα στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη ή στον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Δεν προγραμματίστηκαν προληπτικά τεστ σε όλο το προσωπικό παρά μόνο σε όσους επιστρέφουν από άδεια. Με τη διασπορά που υπάρχει μπορεί να κολλήσουν στο ρεπό τους ή μετά τη δουλειά τους.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς τον ιματισμό που φοράει το προσωπικό (μπλούζες, παντελόνια) εξακολουθεί ακόμη και τώρα με τέτοια διασπορά του ιού να τον πλένουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους παρά τις καταγγελίες. Τον κίνδυνο διασποράς του ιού τον έχει επισημάνει η επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου χωρίς να ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, για να γλυτώσει χρήματα, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν συμπεριέλαβε στην ανάθεση της πλύσης του ιματισμού του νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρεία και τον ιματισμό του προσωπικού.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό 6 μέλη του προσωπικού. Πρόκειται για έναν γιατρό και 5 άλλους εργαζόμενους.

Έχουν ληφθεί δείγματα από μεγάλο αριθμό προσωπικού και πιθανολογείται μεγαλύτερη διασπορά.

Στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” Πατρών υπήρξε μία περίπτωση νοσηλεύτριας, η οποία νόσησε από κορονοϊό.

Εργάζεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Επέστρεψε από τα ρεπό της και εργάστηκε δυο μέρες. Εμφάνισε συμπτώματα έγινε τεστ και χθες βγήκε θετική στον ιό.

Η διοίκηση δεν έκλεισε τα ΤΕΠ, δεν έγινε απολύμανση και συνέχισαν να τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Όταν διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι, έγινε αργά το βράδυ απολύμανση και οι ασθενείς παραμένουν στη βραχεία που βρίσκεται στο χώρο του ΤΕΠ.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως τις 40 τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θετικοί στο ιό 157 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 105 ασυμπτωματικοί.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί μηνιαία τεστ σε όλο το προσωπικό, βελτίωση των μέσων ατομικής προστασίας, επταήμερη καραντίνα και τεστ.

Δρομοκαίτειο

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαίτειο σε επιστολή τους προς την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη αναφέρουν ότι “την περασμένη Δευτέρα επιχειρήθηκε από την εισαγγελία Αθηνών να εισαχθεί με ακούσια νοσηλεία στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο διαγνωσμένο κρούσμα COVID-19 ατόμου με τοξικο-εξάρτηση, το οποίο διαμένει σε δομή φιλοξενίας.
Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, στις εφημερίες τους, με τη διαπίστωση υπόπτων κρουσμάτων στο χώρο διαλογής, το ύποπτο κρούσμα απομονώνεται, διενεργείται ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος και αν αποδειχθεί θετικό μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς.
Με δεδομένη την έλλειψη στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο χώρων κατάλληλων και ενδεδειγμένων για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνο για διασπορά της νόσου σε νοσηλευόμενους και εργαζόμενους, περίπτωση νοσηλείας, σε απλό θάλαμο, του νοσοκομείου μας διαγνωσμένων περιστατικών COVID-19”.
Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλει ότι “εάν συνεχιστεί η επιμονή των εισαγγελικών αρχών να κατευθύνουν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, με το όποιο κόστος, να αποτρέψουν τη νοσηλεία περιστατικών διαγνωσμένων με COVID-19 και ψυχική νόσο, αν δεν εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τους ασθενείς και το προσωπικό”.

Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ Δευτέρα αντιδρώντας στην απόφαση να παραχωρηθεί η πτέρυγα ΜΠΟΜΠΟΛΑ που φιλοξενεί υπηρεσίες του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ στο Δήμο Πεντέλης για να γίνει νηπιαγωγείο.

Με βάση το σχεδιασμό του ΕΟΔΥ η εν λόγω πτέρυγα 80 κλινών μπορεί να μετατραπεί σε χώρο νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού.

Παραχωρείται η εν λόγω πτέρυγα στο Δήμο και μετατρέπουν το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ σε Νοσοκομείο κορονοϊού, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Nίνα Κονηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα