back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Κούβελας στον Αθήνα 9.84: «Δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος για την παραγωγή εμβολίου»

Διαβάστε επίσης

Πεπεισμένος ότι ενδέχεται να μην κατασκευαστεί εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, και μέλος του Ευρωπαικού Φορέα Εγκρίσεως Φαρμάκων Δημήτρης Κούβελας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Κώστα Ράπτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος για την παραγωγή του, χαρακτήρισε άστοχη κάθε σχετική προαναγγελία, ενώ προειδοποίησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί το προιόν να αποδειχθεί επισφαλές.

Οπως εξήγησε, «χρειάζεται να δοκιμαστεί σε τουλάχιστον 30 χιλιάδες ανθρώπους οπότε αυτονοήτως ανακύπτει θέμα στρατολόγησης και παρατήρησής τους για χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 365 ημερών. Επίσης, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την ίωση, να κολλήσουν, ώστε να δούμε πως θα αντιδράσουν και να μάθουμε για την αποτελεσματικότητα του όποιου εμβολίου.»

Για την εμπλοκή της σχετικής διαδικασίας που ανακοίνωσε η Αstra Zeneka, ανέφερε πως ήταν αναμενόμενη λόγω και της πίεσης του χρόνου

Ερωτηθείς για τη δυσπιστία έναντι των εμβολίων που παράγονται σε Κίνα και Ρωσία, την απέδωσε στο γεγονός πως ό,τι κάνουν παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχουν υπογράψει καμία διεθνή συνθήκη για την παραγωγή τους , όπως έχουν συμφωνήσει όλα τα πολιτισμένα κράτη του πλανήτη.
.
Και σημείωσε «Ο covid-19 δεν είναι timeline και πρέπει να …σκάσει το φαινόμενο για να ξέρουμε ρεαλιστικά που επενδύουμε τις προσδοκίες μας. Δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορονοϊό και δεν υπάρχει ούτε για το AIDS, τον Έμπολα ή την ελονοσία, ενώ κάθε χρόνο χάνονται 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από φυματίωση και 250 χιλιάδες από τη γρίπη, για την οποία υπάρχει εμβόλιο.
Κάποια εμβόλια που είναι υποχρεωτικά δεν τα κάνουμε και άλλα που δεν πρέπει,γίνεται επανάσταση προκειμένου να τα κάνουμε. Για τον κίτρινο πυρετό για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να εμβολιστεί όλος ο πλανήτης καθώς η κίνηση ενέχει αυξημένη επικινδυνότητα και οι παρενέργειες ενδέχεται να αποδειχθούν βαρύτερες από τον ίδιο τον πυρετό»

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο covid -19 είναι ένας λοιμογόνος παράγοντας με μικρότερη θνητότητα απ όση είχε αρχικά θεωρηθεί. «Οι περισσότεροι θάνατοι δεν προήλθαν από την ισχυρή του βλαστικότητα, όσο από την κατάρρευση των συστημάτων υγείας. Στην Ελλάδα από τα πολλά προηγούμενα χρόνια κάναμε την άστοχη κίνηση να κλείσουμε όλα τα Νοσοκομεία Λοιμωδών Νοσημάτων. Θεωρήσαμε ότι αυτά αποτελούν υπόθεση του παρελθόντος, ενώ υπήρχε οδηγία από τον ΠΟΥ και τον αντίστοιχο Ευρωπαικό Οργανισμό, που έλεγαν ακριβώς το αντίθετο.

Οπως παρατήρησε ο κ Κούβελας, η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών στα αντιβιοτικά, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο στις επιδημίες και δήλωσε προβληματισμένος για την πιθανότητα να προκύψει αίφνης κάτι βαρύτερο , όπως πχ ο ιός του Εμπολα , με θνητότητα έναν στους δύο πληττόμενους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα