back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Covid-19: Ιλιγγιώδης αύξηση των παγκόσμιων κρουσμάτων – Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, οι κρίσιμες εστίες στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Νέο ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων παγκοσμίως ανακοίνωσε εχθές Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  καθώς σε 24 ώρες εντοπίστηκαν σε πάνω από 210 χώρες του κόσμου επιπλέον 307.903 νέα κρούσματα.

Επισήμως οι θάνατοι που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα εξαιτίας του Covid-19 σε όλον τον κόσμο ανήλθαν σε 5.537 και συνολικά ανήλθαν σε 917.417.

Σοβαρότερη πηγή διασποράς παγκοσμίως είναι πλέον η Ινδία, η οποία κατέγραψε και τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, με τις  Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία στην δεύτερη και τρίτη θεση.  Η Ινδία ανακοίνωσε  χθες 94.372 νέα κρούσματα, οι ΗΠΑ 45.523 νέες λοιμώξεις και η Βραζιλία 43.718.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ινδία ανακοίνωσαν χωριστά ότι οι νέοι θάνατοι στα εδάφη τους ξεπέρασαν τους 1.000. Η Βραζιλία ανακοίνωσε 874 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Το προηγούμενο ρεκόρ που κατέγραψε ο ΠΟΥ στα νέα κρούσματα ήταν 306.857 στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε αριθμό ρεκόρ 12.430 θανάτων τον Απρίλιο.

Περισσότερα από 28,93 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο και 921.437 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Στην Ευρώπη , Ιταλία , Ισπανία βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού την άνοιξη μονό που αυτή  τη φορά σε αντίθεση εμ την Άνοιξη οι πολιτικές ηγεσίες είναιαποφασισμένες να αποφύγουν γενικό lockdown όπως και κλείσιμο συνόρων

Ιταλία

Με τον δισεκατομμυριούχο και  πρώην πρωθυπουργό  τον Σιλβιο Μπερλουσκονι  να  νοσεί από τον COvid-19, και να  χαρακτηρίζει στις πρώτες του δηλώσεις τα συμπτώματα της ασθένειας «κόλαση», οι υγειονομικές αρχές στην χώρα αναμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς που με κάποιες εξαιρέσεις άρχισε σήμερα.Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα πέντε εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες μαθητές, σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων παιδιών ηλικίας έξι με δεκαεννέα ετών.

Σε περιοχές όπως η Σαρδηνία, η Καμπανία με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Απουλία με πρωτεύουσα το Μπάρι, αποφασίσθηκε αναβολή μίας εβδομάδας, λόγω του ότι στις 20 και 21 του μηνός τα περισσότερα σχολεία της Ιταλίας θα μετατραπούν σε εκλογικά τμήματα, λόγω δημοψηφίσματος και τοπικών εκλογών.

Η υπουργός Υγείας Λουτσία Ατσολίνα παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», αλλά προσέθεσε ότι τα όποια προβλήματα προκύψουν θα λυθούν το γρηγορότερο δυνατό, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στις κύριες οδηγίες που δόθηκαν έως τώρα, αναφέρεται ότι τα παιδιά -όταν παρακολουθούν το μάθημα και τηρούν τις καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας- δεν θα πρέπει να φορούν μάσκα. Όμως, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλες τις υπόλοιπες σχολικές δραστηριότητες, όπως και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών θα γίνεται από τους γονείς -στο σπίτι- και όχι έξω από τα σχολεία.

Όσο για τα μονοθέσια θρανία που παρήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση, τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και αναμένεται να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, από τους μαθητές, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν η επαναλειτουργία των σχολείων θα προκαλέσει αύξηση του δείκτη μετάδοσης και κατά πόσον η προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει τον περιορισμό νέων εστιών μόλυνσης.

Εχθές  στην  Ιταλία διαγνώσθηκαν 1.458 νέα κρούσματα κορονοϊού, και επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μίαημέρα πριν  είχαν καταγραφεί 1.501 νέα κρούσματα κορονοϊού και έξι νεκροί.  Όπως και στη Γαλλία και την Ισπανία, τα κρούσματα Ενώ στην κορύφωση του πρώτου κύματος στα τέλη Μαρτίου, η μέση ηλικία όσων μολύνθηκαν ήταν 63 έτη, στα τέλη Αυγούστου μειώθηκε στα 32 έτη. Ισχυρότατη είναι η πίεση στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κοντε  να αναθεωρήσει  τους κανόνες που αφορούν την καραντίνα.  Στην Γαλλία θα αποφασιστεί σύντομα εάν η καραντίνα μπορεί να μειωθεί από 14 σε 7 ημέρες, ενώ παρόμοια συζήτηση ξεκίνησε και στην Ιταλία.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας εισήχθησαν 187 ασθενείς (πέντε περισσότεροι από χθες), ενώ 2.042 άνθρωποι βρίσκονται στα νοσοκομεία της χώρας (91 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες).

Σε συνέντευξή το στην εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Πρέπει να αντέξουμε άλλους έξι μήνες, στο τέλος του χειμώνα θα έχουμε σωθεί», τόνισε ο Σπεράντσα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επανέναρξη της πειραματικής φάσης του εμβολίου AstraZeneca, «είναι οπωσδήποτε μια καλή είδηση», διότι «τα προβλήματα που είχαν προκύψει δεν συνδέονταν με το εμβόλιο».

Ο Σπεράτσα, κατέστησε σαφές ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς, στο σπίτι, και ότι «για απουσίες μεγαλύτερες των τριών ημερών θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον παιδίατρο».

Γαλλία

Ολόκληρο το διαμέρισμα του Κάτω Ρήνου, στην Αλσατία, ανακηρύχθηκε «κόκκινη ζώνη» το Σαββατοκύριακο, μαζί με έξι άλλα διαμερίσματα, επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά εκεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παράδειγμα, επρόκειτο να συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της Αλσατίας, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά τελικά η συνεδρίαση θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Η Αλσατία χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά στην αρχή της πανδημίας. Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος τα νοσοκομεία της περιοχής είχαν υπερφορτωθεί, ο στρατός είχε μάλιστα δημιουργήσει ένα ειδικό νοσοκομείο για τη φροντίδα των ασθενών. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει παρόμοια συζήτηση.

Η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ελεγχόμενη και στα 28 από τα περίπου 100 γαλλικά διαμερίσματα, τα οποία τώρα χαρακτηρίζονται ως «κόκκινη ζώνη».

Σε εθνικό επίπεδο 500 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τη νόσο Covid-19. Ένας λόγος για τη σχετικά χαμηλή επιβάρυνση του συστήματος υγείας μέχρι στιγμής είναι ότι, προς το παρόν, είναι κυρίως νέοι που έχουν μολυνθεί με το Sars-COV-2. Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία των ασθενών.  Οι γαλλικές αρχές έχουν αυξήσει μαζικά τον αριθμό των τεστ. Σε σύγκριση με την άνοιξη είναι εικοσαπλάσια. Στα τέλη Μαΐου ήταν 40.000 άτομα την εβδομάδα ενώ τώρα ήταν πάνω από 850.000 την εβδομάδα από 24 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν εχθες 7.183 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 για το τελευταίο 24ωρο, αριθμός χαμηλότερος από το ρεκόρ των 10.561 νέων λοιμώξεων που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ παραμένει σταθερό στο 5,4% και έξι άνθρωποι πέθαναν στο νοσοκομείο το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε, με 427 νέους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες, 10 περισσότεροι σε 24 ώρες.

Από την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλίας πριν από έξι μήνες, 30.916 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19.

Ισπανία
Στην άνοιξη η Ισπανία, μια από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο την Άνοιξη από την πανδημία του νέου κορονοϊού οι ειδικοί εκπέμπουν και πάλι σήμα κινδύνου.  Η γερμανική κυβέρνηση  εξέδωσε ήδη ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρη τη χώρα. Η κατάσταση στην Μαδρίτη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς υπάρχουν κατά μέσο όρο 500 μολυσμένα άτομα ανά 100.000 κατοίκους – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη . Tην Παρασκευή κατεγράφησαν  4,708 νέα κρούσματα οδηγώντας τον συνολικό αριθμό στην χώρα στα 566,326 – πρόκειται για τον μεγαλύτερο στην δυτική Ευρώπη – και τον αριθμό των νεκρών στους 29,747.

Όπως και στη Γαλλία, οι αρχές στην Ισπανία καταγράφουν κυρίως νέους που έχουν μολυνθεί, με αποτέλεσμα  τα νοσοκομεία να μην είναι ακόμη υπερφορτωμένα.

Γερμανία

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν  χθες στο Μόναχο και αλλού ενάντια στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19. «Υπερβολικές απαιτήσεις» σε μια δημοκρατία, αλλά αναγκαία και αποτελεσματικά τα μέτρα δηλώνει η καγκελάριος. Στην χώρα έχουν  261.500 κρούσματα και 9.428 θάνατοι . Διαδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν  και το Σάββατο κατά των περιοριστικών μετρων.  Ο αριθμός διαδηλωτών κυμάνθηκε από 80 άτομα στη Βρέμη, 190 στο Βισμπάντεν, 1.100 στο Αννόβερο ως και 10.000 σε συγκέντρωση στο Μόναχο, για την οποία έγινε κινητοποίηση σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Όταν οι υπουργοί των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, υπεύθυνοι για θέματα Ευρώπης, συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής τους στο Ζάαρλαντ την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα ήθελαν να αποφύγουν οποιαδήποτε απόφαση για κλείσιμο των συνόρων. Προτιμούν να συνεργαστούν με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες θα στείλουν επίσης εκπροσώπους στη διάσκεψη, ώστε να επεξεργαστούν από κοινού σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα γερμανικά σύνορα η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Μονάχου, αν και κατατέθηκαν 120 αγωγές, και έγινε χαμηλός διψήφιος αριθμός συλλήψεων, σε γενικές γραμμές η συγκέντρωση εξελίχθηκε ειρηνικά. Σε αντίθεση με τις επεισοδιακές διαδηλώσεις πριν δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, όπου συμμετείχαν σχεδόν 40.000 άτομα, στο Μόναχο δεν υπήρξε αισθητή ακροδεξιά παρουσία. Σύμφωνα πάντως με όλες τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 80% των Γερμανών απορρίπτει αυτές τις διαδηλώσεις.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα