back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λύση για την στέγαση των προσφύγων ζητά η Ανοιχτή Πόλη

Διαβάστε επίσης

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τη δημοτική Αρχή για την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας επιρρίπτει η Ανοιχτή Πόλη. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για “επίδειξη μισάνθρωπου ανορθολογισμού” και καλεί σε άμεση λύση του προβλήματος της στέγασης των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη

Ανάγκη για άμεση και ουσιαστική λύση του θέματος της στέγασης των προσφύγων

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΔΣ295, η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση στήριξη, ώστε να μεριμνήσει για τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων που απομακρύνθηκαν από τις δομές φιλοξενίας, χωρίς να ληφθεί πρόνοια για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών τους. Η απόφαση αυτή εκφράζει άλλωστε και την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής της πλατείας Βικτωρίας – που για μια ακόμα φορά ανέλαβε το φορτίο της άτυπης εγκατάστασης των προσφύγων – για αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Αντί όμως να δούμε ενέργειες για την ενοικίαση κατάλληλων χώρων και για την αξιοποίηση άδειων δημόσιων κτιρίων, αντί να δούμε κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών να επισκέπτονται την πλατεία καταγράφοντας τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, αντί να δούμε κάποια προσπάθεια για την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, είδαμε πριν δυο μήνες τη Δημοτική Αρχή να ξηλώνει τα παγκάκια της πλατείας σε μια επίδειξη μισάνθρωπου ανορθολογισμού, και σήμερα τις κλούβες των ΜΑΤ να επιχειρούν εκκένωση του χώρου και μεταφορά των προσφύγων σε ανύπαρκτες δομές φιλοξενίας – αποδίδοντάς τους προφανώς “ατομική ευθύνη” για την αστεγία τους.

Την ίδια λογική άλλωστε φαίνεται να ακολουθεί η Κυβέρνηση στα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια, όπου η απάντηση στο δικαίωμα των φιλοξενούμενων προσφύγων σε στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης μοιάζει να κρύβεται και πάλι στις κλούβες των ΜΑΤ. Οι κρότου-λάμψης όμως δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της απουσίας συγκροτημένου κυβερνητικού σχεδίου για τους πρόσφυγες – απουσίας που καλλιεργεί και πολλαπλασιάζει φαινόμενα όπως η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην πλατεία Βικτωρίας.

Η Ανοιχτή Πόλη δεν έχει κουραστεί, από την πρώτη μέρα που προέκυψε το θέμα στην πλατεία Βικτωρίας, να πιέζει για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κτιριακών δυνατοτήτων του Δήμου. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σεβαστεί, έστω και αργά, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και να αναλάβει δράση, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, για αξιοπρεπή λύση στο ζήτημα που θα σέβεται τις ανάγκες της περιοχής και τα δικαιώματα των προσφύγων. Διαφορετικά, η ευθύνη της για την ενθάρρυνση της ρατσιστικής μισαλλοδοξίας θα είναι προφανής. Η Ανοιχτή Πόλη ήδη ζήτησε την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δρομολογηθεί άμεση και ουσιαστική λύση.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα