back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κώστας Φραγκογιάννης στον Αθήνα 9.84: “Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου”

Διαβάστε επίσης

“Μετά τη μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό, η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ήταν η πρώτη που έφθασε στην πληγείσα περιοχή ,με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ελληνικού λαού στον Λίβανο”. Αυτό τόνισε ο Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης, επισήμανε ότι «αυτή την πρωτιά, του να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας στη γειτονιά μας, πρέπει να την τηρήσουμε, να τη συντηρήσουμε και με συνέπεια να την υποστηρίξουμε».

Ο κ. Φραγκογιάννης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η κατάσταση είναι δραματική. Η περιοχή σε ακτίνα οκτώ -δέκα χιλιομέτρων γύρω από το λιμάνι, έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα από δομικά υλικά και δυστυχώς ανθρώπινες ψυχές”.

Ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, περιέγραψε ότι,
υπάρχουν 250 χιλιάδες άστεγοι, τέσσερα από τα νοσοκομεία είναι κατεστραμμένα. Επίσης αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση του Λιβάνου, μιας χώρας που ήδη μαστιζόταν από βαθιά οικονομική κρίση. «Είναι δύσκολα τα πράγματα», είπε, «πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Λίβανο, να τους στηρίξουμε και σε ανθρώπινο επίπεδο και σε πολιτικό”.

Είναι σε εξέλιξη η δεύτερη αποστολή βοήθειας. Την Παρασκευή θα αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης , ιατροφαρμακευτικό υλικό και δομικά υλικά” επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε όσους συνδράμουν στην ανθρωπιστική βοήθεια. “Είναι συγκινητική η προσφορά των ελληνικών επιχειρήσεων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Εξωτερικών και έτσι συγκεντρώσαμε μεγάλες ποσότητες ,από όλα αυτά που σας προανέφερα. Σημαντική είναι η στήριξη της Πρεσβείας του Λιβάνου στην Αθήνα, και της Περιφέρειας της Αττικής, αλλά και κοινωνικών ομάδων” υπογράμμισε.

Σχετικά με την γεωστρατηγική θέση του Λιβάνου ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε “η Τουρκία έσπευσε να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα. Η Γαλλία έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Λίβανο ,γιατί παλιά ήταν γαλλική αποικία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσα περιοχή ,επισημαίνοντας ότι “υπάρχει μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο .Τα μεγάλα εθνικά θέματα τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών”.

Τέλος όσον αφορά στα θέματα της Οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας ο κ. Φραγκογιάννης είπε: “Έχουμε εγκρίνει δεκάδες επενδύσεις ,στρατηγικές επενδύσεις που έχουν περάσει από τη διυπουργική Επιτροπή. Έχουμε κάνει επαφές με ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να έρθουν για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους ,αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ,εξαιτίας της πανδημίας. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα την ξεπεράσουμε και θα είμαστε όλοι ασφαλείς και αισιόδοξοι να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας, όπως τα είχαμε ονειρευτεί πριν από καιρό”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα