back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Η πανδημία τριπλασιάζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

To έλλειμμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα τριπλασιαστεί το 2020, στα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενο στο μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 1945, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γραφείου του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό (CBO).

Ως συνέπεια, το ομοσπονδιακό χρέος θα φτάσει σε ποσοστό 98% επί του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 2021 θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του CBO.

Η αναλογία του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ σε ποσοστό 16% το 2020, ακολουθεί μία “έκρηξη” των ομοσπονδιακών δαπανών εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 για την ενδυνάμωση της οικονομίας και την προστασία εκατομμυρίων Αμερικανών εργαζόμενων από την οικονομική καταστροφή. Τα απαισιόδοξα οικονομικά δεδομένα αντανακλούν την ουσιαστική καθίζηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά τη χρονιά που διανύουμε, εξαιτίας των επιπτώσεων από το νέο κορονοϊό.

Τα αυξημένα επίπεδα χρέους σηματοδοτούν επίσης το ενδεχόμενο οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί για τα ομοσπονδιακά προγράμματα “να στεγνώσουν” γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως.

Στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αλλάξει την πρακτική ούτε τις πολιτικές για τις δαπάνες ώστε να διορθωθεί η ανισορροπία που υπάρχει, τρεις αποταμιευτικοί λογαριασμοί θα εξαντληθούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την πρόβλεψη του CBO. Πρόκειται για το ταμείο οδικών έργων (the Highway Trust Fund) το 2021, το ταμείο νοσοκομειακής ασφάλισης (the Medicare Hospital Insurance Trust Fund) το 2024, αλλά και το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης αναπηρίας (the Social Security Disability Trust fund) το 2026.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν αύξηση του ελλείμματος κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το Μάρτιο, εξαιτίας της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της COVID-19, σύμφωνα με το CBO.

Πηγή: POLITICO

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα