back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στέλιος Προσαλίκας στον Αθήνα 9.84: «Τέστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους σε μονάδες ηλικιωμένων, για τον έλεγχο διασποράς του κορονοιού»

Διαβάστε επίσης

2020-09-02

Σήμα κινδύνου για τις συνέπειες από την εκδήλωση κρουσμάτων κορονοιού σε κλειστές δομές ηλικιωμένων.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, μέσω του Αθήνα 9.84 και του Γιώργου Αποστολίδη, ζήτησε να διεξάγονται περισσότερα τεστ, επαναλαμβανόμενα σε τακτά χρονικά διαστήματα και με παράλληλη ενίσχυση των ελέγχων. Επιπροσθέτως επισήμανε ότι από τα 12 χιλιάδες τεστ που κάνει ημερησίως ο ΕΟΔΥ στη χώρα, 1.000 θα πρέπει να αφορούν μονάδες ηλικιωμένων.

«Η μονάδα στο Ασβεστοχώρι με τα 20 άτομα είχε απώλειες,  εν τούτοις οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα δεν έφθασαν τους 30. Οι πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, συνεπώς βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων» είπε ο κ Προσαλίκας

Σε ερώτημα για τις κλειστές δομές, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει απολύτως, «εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν κοινωνική ζωή μετά από τις βάρδιες. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο ότι έχει αλλάξει ο ιός και σχεδόν στις μισές των περιπτώσεων οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί και δεν το γνωρίζουν. Ζητάμε να βοηθήσει η πολιτεία, ώστε να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι από τεστ προκειμένου να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς.»

Σύμφωνα με τον κ Προσαλίκα, « βάσει των δεδομένων, πρόκειται για 40 με 50 άτομα στο Λεκανοπέδιο, σε σύνολο 4.500 ατόμων, ενώ- όπως είπε- «χρειάζεται και περιοδικότητα στη διεξαγωγή των τεστ, τα οποία θα πρέπει επαναλαμβάνονται ανά 15νθήμερο, διότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η ατομική ευθύνη των εργαζομένων.
Αυτή τη στιγμή στην Αττική, σε ημερήσια βάση ελέγχονται 4 έως 5 μονάδες σε σύνολο 130. Για να ελεγχθούν, από τα 12 χιλιάδες τεστ που κάνει σε ημερήσια βάση ο ΕΟΔΥ, τα 1000  πρέπει να απευθύνονται στις κλειστές δομές ηλικιωμένων.
Τέλος, διαπίστωσε οικονομική και ψυχική κόπωση στις μονάδες φροντίδας, παρά τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των θυμάτων της πανδημίας. «Δεν υπάρχει χώρα στον δυτικό κόσμο χωρίς τριψήφιο αριθμό θανάτων (σε μονάδες ηλικιωμένων). Εμείς αγγίζουμε τους 30, που προφανώς δεν είναι λίγοι, αλλά είμαστε καλύτερα μοίρα συγκριτικά με άλλες χώρες» σημείωσε ο κ Προσαλίκας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα