back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ-εκλογές: Μέτρα αντι-παρακολούθησης των υποψηφίων – Ήττα των Κένεντι στην Μασαχουσέτη

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) δρομολόγησαν χθες, Τρίτη, μία σειρά από αλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών της έγκρισης αδειών για τη διεξαγωγή παρακολουθήσεων συλλογής πληροφοριών για εκλεγμένους αξιωματούχους, αλλά και στελέχη προεκλογικών εκστρατειών, σύμφωνα με το Politico.

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, έρχεται μετά από παράπονα μηνών που έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ισχυριστεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του “κατασκόπευαν” την προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται εδώ και πολύ καιρό ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν το θύμα ενός πολιτικού “κυνηγιού μαγισσών.”

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός του Τραμπ υπονομεύτηκε από την εσωτερική υπηρεσία ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν εντόπισε πολιτική εμπλοκή στις δραστηριότητες του FBI γύρω από την προεδρική εκλογή του 2016.

Οι μεταρρυθμίσεις “θα ενισχύσουν το FBI να καταρτίσει ένα πιο δυναμικό πρόγραμμα.., το οποίο θα διασφαλίζει, μεταξύ άλλων ζητημάτων, την εγκυρότητα των αιτήσεων παρακολούθησης βάσει της ειδικής νομοθεσίας [Foreign Intelligence Surveillance Act], όπως επίσης και την ενεργή επίβλεψη των αιτήσεων αυτών [για την παρακολούθηση] των εκλεγμένων ομοσπονδιακών αξιωματούχων, των υποψηφίων για εκλογή σε ομοσπονδιακά καθήκοντα, αλλά και του προσωπικού τους,” όπως ανέφερε ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μπαρ και ο Ρέι θέλουν να υποστηρίξουν τη δικαστική διαδικασία έγκρισης των παραπάνω αιτήσεων (Foreign Intelligence Surveillance Court application process), από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς δημοσιοποίησε την αναφορά του, σχετικά με τους χειρισμούς που έκανε το FBI στη διαχείριση της έρευνας για τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Ιστορική ήττα της οικογένειας Κένεντι

Είναι η πρώτη φορά που ένας Κένεντι χάνει εκλογές στη Μασαχουσέτη: ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος, μικρανεψιός του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, παραδέχθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ την ήττα του στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος για μια θέση γερουσιαστή της Πολιτείας αυτής της Νέας Αγγλίας, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της πιο διάσημης από τις αμερικανικές πολιτικές δυναστείες.

Ο Κένεντι, 39 ετών, αναγνώρισε την ήττα του, δήλωσε μία από τους εκπροσώπους του, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Boston Globe. Σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα από το 43% των ψηφοδελτίων, έχασε με αντίπαλο τον απερχόμενο γερουσιαστή Έντουαρντ Μάρκεϊ, 74 ετών, με διαφορά περίπου 10 μονάδων.

Το αποτέλεσμα αυτό, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει, είναι πικρό για τον Κένεντι, ο οποίος θεωρούνταν το 2019 ανερχόμενος αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος. Και φαινόταν αρχικά να έχει κάνει μια καλή εκκίνηση για να εκθρονίσει τον Μάρκεϊ, ο οποίος εκλέγεται εδώ και 44 χρόνια στο αμερικανικό Κογκρέσο, από τα οποία επτά στη Γερουσία.

Ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος, ο οποίος εξελέγη το 2012 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι εγγονός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι που δολοφονήθηκε το 1968, εμφανιζόταν εντούτοις να έχει περισσότερη επαφή με τη βάση, τις φτωχές οικογένειες και τις μειονότητες, απ’ ό,τι ο εβδομηντάχρονος αντίπαλός του.

Ο Κένεντι, ο οποίος υποστηριζόταν από την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόσι, απηύθυνε στον Μάρκεϊ την κλασική μομφή ότι περνά υπερβολικά πολύ χρόνο στην Ουάσινγκτον. Όμως οι επιθέσεις του δεν έπληξαν σοβαρά τον αντίπαλό του, πολύ περισσότερο που οι θέσεις των δύο ανδρών έμοιαζαν να βρίσκονται πολύ κοντά.

Αυτό διότι ο Μάρκεϊ δεν συγκαταλέγεται στους Δημοκρατικούς του «κατεστημένου», που ανησυχούν για την άνοδο της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ενσαρκώνεται από την Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές.

Είχε αντιθέτως συντάξει μαζί της το φιλόδοξο σχέδιο του οικολογικού «Νιού Ντιλ» και σ’ αυτές τις προκριματικές εκλογές είχε λάβει την υπόστήριξή της, καθώς και την υποστήριξη της άλλης προοδευτικής προσωπικότητας των Δημοκρατικών, της άλλης γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, της Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο εβδομηντάχρονος ανέτρεψε μάλιστα το επιχείρημα, εμφανίζοντας τον νεαρό Κένεντι ως ενασαρκωτή των προνομίων μιας οικογένειας που από το 1947 είναι συνώνυμη με την εξουσία.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα