back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σία Αναγνωστοπούλου στον Αθήνα 9.84: «Η συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου, αφήνει παράθυρο μερικής οριοθέτησης που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο»

Διαβάστε επίσης

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η ευθύνη της Τουρκίας για την όξυνση είναι μεγάλη όχι μόνο λόγω της εμπρηστικής της ρητορικής, αλλά και της παρουσίας της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου.
Δυστυχώς, εδώ κι ένα χρόνο δεν έγιναν κινήσεις από πλευράς μας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο διπλωματικό, ώστε να αποφευχθεί κάτι άσχημο, το οποίο με την όξυνση που επιδιώκει η Τουρκία, δεν βρίσκεται ποτέ εκτός ορίζοντα» είπε στον Αθήνα 9.84 η βουλευτής και αναπληρώτρια Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, εξηγώντας γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος υπό αυτές τις προυποθέσεις.

Για τη στάση της ΕΕ, επεσήμανε ότι «η Τουρκία έπρεπε να αισθανθεί ότι υπάρχουν ευρωπαικοί κανόνες. Θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όχι αναγκαστικά τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά να υποδηλώνουν μία ομοφωνία, ένα πνεύμα κοινής πολιτικής απέναντι στον οποιονδήποτε αυθαιρετεί στην περιοχή. Εάν δεν πιέζουμε εμείς δεν είναι εύκολο να κινητοποιηθεί η Ε.Ε. εν συνόλω.»

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν επιλογή της η μη επιβολή κυρώσεων στη γείτονα, επικρίνοντάς την και για την διακοπή επικοινωνίας με τον Ερντογάν. «Πέρυσι, όταν κατάφεραν οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης να βάλουν στο τραπέζι κυρώσεις, είχε πολύ μεγάλη σημασία. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τις είχε εξειδικεύσει ως προς την Τουρκία, αλλά δυστυχώς, δεν κινητοποιήθηκε σε αυτή τη κατεύθυνση. Ήταν επιλογή της να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Επιπλέον, έκοψε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ευθύς εξ αρχής”.

Για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επικύρωση της συμφωνίας Έλλαδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ, τόνισε πως ήταν ξεκάθαρη θέση. «Οχι μόνον δε διευκολύνει οποιαδήποτε χώρα και κυρίως την Τουρκία, αλλά αφήνει προηγούμενο ότι εμείς τον 28ο Μεσημβρινό τον αποδεχόμαστε σε αυτή τη μερική, την τμηματική οριοθέτηση που έκανε η Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι καλύπτει τα κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή. Και κάνει καλά η αξιωματική αντιπολίτευση που το βάζει στο τραπέζι τόσο καθαρά. Ούτε προδοτική λέει την κυβέρνηση, ούτε οτιδήποτε τέτοιο.»
Σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η Συμφωνία διεμβολίζει και σε ένα βαθμό, αντιρροπεί το τουρκολυβικό σύμφωνο. Διαφοροποιεί την πραγματικότητα που θα ήθελε να δημιουργήσει η Τουρκία. Από την άλλη, αφήνει ένα παράθυρο. Της μερικής οριοθέτησης- που κι εμείς ήμασταν υπέρ- όμως το που θα σταματήσει -σε αυτές τις συνθήκες- έχει σημασία. Δηλαδή, όταν μένει εκτός η μισή Ρόδος, έτσι κι αλλιώς το Καστελόριζο και η οριοθέτηση γίνεται στον 28ο Μεσημβρινό, πράγμα που χρησιμοποιεί τώρα η Τουρκία ως μέγα πρόσχημα για να μπορέσει να μαρκάρει την περιοχή και να πει “αυτή η περιοχή που οριοθετήσατε μέχρι εκεί, εν δυνάμει μου ανήκει”, αυτό αφήνει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Θετικά απάντησε η κυρία Αναγνωστοπούλου, σε ερώτηση για την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ.
«Εμείς το προετοιμάζαμε πέρυσι, υπήρξε αντίδραση από τη ΝΔ. Βεβαίως και πρέπει να το κάνει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποκτήσει άλλη δυναμική και η οριοθέτηση με την Ιταλία.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα