back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεπέρασαν τα 2.000 τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο

Διαβάστε επίσης

Από 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, συνολικά 2.045 οχήματα απομακρύνθηκαν από το δημόσιο χώρο, στο πλαίσιο της “εκκαθάρισης” που ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων πέρυσι, σε συνεργασία και με εργολαβική εταιρεία.

Η διαδικασία για τα οχήματα διαφέρει για τα δίκυκλα και τα ΙΧ. Στην πρώτη περίπτωση, μόλις κριθεί ένα μηχανάκι ως εγκαταλελειμμένο, ο ιδιοκτήτης ή η ιδιοκτήτρια έχει ένα μήνα να καταθέσει ένσταση. Μόλις παρέλθει αυτό το διάστημα, το όχημα μεταφέρεται στις αποθήκες του ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού) και στη συνέχεια ο Οργανισμός τα εκποιεί.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των ΙΧ, ο ιδιοκτήτης ή η ιδιοκτήτρια έχει στη διάθεση του/της 3 μήνες για να καταθέσει ένσταση, ενώ μετά από αυτό το περιθώριο, το αμάξι αποσύρεται για ανακύκλωση. Τότε, μετά από 10 μέρες και αν κανείς δεν αναζητήσει το όχημα, αυτό ανακυκλώνεται μέσω της αναδόχου εταιρείας.

Τα εγκαταλελειμμένα ΙΧ στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2019 έφτασαν τα 374 και από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου προστέθηκαν άλλα 606, φτάνοντας συνολικά τα 980. Στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου, η σύμβαση με ανάδοχο έμεινε στον αέρα με αποτέλεσμα να μην γίνουν απομακρύνσεις ΙΧ οχημάτων, αλλά μόνο δικύκλων, στα οποία δόθηκε και ιδιαίτερη έμφαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο τους τα εγκαταλελειμμένα δίκυκλα που αποσύρθηκαν ήταν 1065 στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Αυγούστου, και μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ο Δήμος “σήκωσε” 500 δίκυκλα.

Το ποσοστό, παράλληλα, των ιδιοκτητών που αναζητούν το όχημα τους δεν ξεπερνάει το 8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το θέμα των αιτημάτων των δημοτών προς το Δήμο Αθηναίων σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, καθώς τα περισσότερα αφορούν την απομάκρυνση των ΙΧ οχημάτων, και όχι τόσο των δικύκλων.

Ο λόγος, προφανώς, είναι η διαφορά χώρου που καταλαμβάνει ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα, αφού περισσότερο θα… ενοχλήσει ένα μεγαλύτερο εγκαταλελειμμένο όχημα σε μια ελεύθερη θέση parking, παρά ένα μικρότερο.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα