back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναχωρούν οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού – Έλεγχοι σε δρόμους και λιμάνια

Διαβάστε επίσης

Με πλοία, αεροπλάνα αλλά και τα αυτοκίνητά τους, οι τελευταίοι εκδρομείς του Αυγούστου αναχωρούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αυξημένη είναι η κίνηση τόσο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και στο λιμάνι του Πειραιά.

Εντατικοί έλεγχοι στα λιμάνια για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Πάνω από 20.000 άτομα θα ταξιδέψουν σήμερα με προορισμό τα νησιά. Αυξημένα μέτρα έχει προγραμματίσει και η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού για την οδική ασφάλεια και την αστυνόμευση του οδικού δικτύου ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

[su_slider source=”media: 255022,255023,255024,255025,255027″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Ειδικότερα  στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και απαγόρευση κίνησης των φορτηγών άνω των 1,5 τόνων για την έξοδο και την επιστροφή, καθώς και μία σειρά παρεμβάσεις, με συνεχή και συντονισμένη παρουσία των υπηρεσιών της Τροχαίας και διαρκείς ελέγχους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων  ισχύσει ως εξής:

1. Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, από τις 16:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, από τις 08:00 έως τις 13:00, για το ρεύμα εξόδου.

2. Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020, από τις 16:00 έως τις 23:00, για το ρεύμα εισόδου.

Εξαιρούνται τα φορτηγά οδικής βοήθειας, ΕΛΤΑ, διανομής Τύπου, όσα μεταφέρουν ζώα, νωπά και ευπαθή προϊόντα, βυτιοφόρα νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς ή εφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων, οχήματα κοινής ωφέλειας, έκτακτης ανάγκης, τηλεοπτικών συνεργείων, μεταφοράς μουσικών οργάνων και εξοπλισμού για πολιτιστικές εκδηλώσεις και της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη βεβαίωση σοβαρών παραβάσεων που «ενοχοποιούνται» για θανατηφόρα ατυχήματα, (αλκοόλ, ταχύτητα, ερυθρός σηματοδότης, αντικανονικό προσπέρασμα, κράνη, ζώνες), από συνεργεία και ομάδες με συμβατικά αυτοκίνητα που θα υπάρχουν όλες τις ώρες εντός και εκτός αστικών κέντρων, αυστηρή αστυνόμευση των επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου και εντατικά μέτρα της Τροχαίας στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, καθώς και σε λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς.

Παράλληλα, θα ενημερώνονται οι πολίτες μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών επικοινωνίας της αστυνομίας για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Η Τροχαία τονίζει ότι «η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οδηγοί παρακαλούνται:

– Να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση.

– Να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

– Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.

– Σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Αυξημένοι έλεγχοι σε λιμάνια και πλοία από το Λιμενικό Σώμα

Όπως ανέφερε το μεσημέρι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Κοκκάλας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε χιλιάδες ελέγχους στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν πλόες και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 600 διοικητικές παραβάσεις.

Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό του στο πλοίο ή κατά τη διάρκεια του πλου όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων καθώς και στις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των πληρωμάτων των πλοίων, οι οποίοι έχουν καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του επιβατικού κοινού και συμμετέχουν ενεργά σε όλο αυτό το εγχείρημα.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα