back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση

Διαβάστε επίσης

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Εν τω μεταξύ, την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο Νίκος Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Μάας: «Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν»

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..

Ο κ. Μάας πρόσθεσε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. «Ως Ε.Ε., θέλουμε σήμερα να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση προς την Λευκορωσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκείνοι που ευθύνονται για την κακή μεταχείριση όσων διαδηλώνουν ειρηνικά πρέπει να υποστούν κυρώσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

https://twitter.com/NabilaEUspox/status/1294261536198885377

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο κοντά είναι ένα «θερμό επεισόδιο», ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η διπλωματία της χώρας εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό. Επίσης, καθιστά σαφές πως πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι πάντοτε η διεθνής νομιμότητα, η οποία επιτάσσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της Άγκυρας για παρενόχληση ενός από τα σκάφη συνοδείας του Oruc Reis, της φρεγάτας Kemal Reis, από την ελληνική πλευρά τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε την παραμικρή ενέργεια κατά πλοίων μας αναπάντητη».

Την ίδια ώρα, σε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει λόγο για απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία, μιλώντας για “ιδιοτροπίες” της χώρας μας και της Κύπρου. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία Αθήνας – Καϊρου για την ΑΟΖ παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου και καλεί, τέλος, όλες της χώρες της Ένωσης να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε “άδικη”, όπως λέει, απόφαση εναντίον της χώρας του. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Γενεύη μαζί με τον Ελβετό ομόλογό του, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχήν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα