back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι τρεις αρχαίες «κόρες» του Μανώλη Παπαγρηγοράκη

Διαβάστε επίσης

Η Μύρτις, η Αυγή και η Ηδύλη συνεχίζουν το ταξίδι τους, από την αρχαιότητα στην σύγχρονη εποχή, κερδίζοντας την αθανασία, από τον ορθοδοντικό Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την διεπιστημονική ομάδα του.

Η Μύρτις

Η διάσημη, πλέον μικρή Αθηναία Μύρτις συνεχίζει το εντυπωσιακό της ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Έγινε έκθεση, γραμματόσημο, νόμισμα, πίνακας ζωγραφικής, επιτύμβια γλυπτή στήλη, ταινία animation κατά του Covid 19, θεατρικό έργο και ιστορικό λεύκωμα. Απέκτησε τον τίτλο της πρέσβειρας και της «Φίλης της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ. Διδάσκεται στα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συναντά εκατοντάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων. Εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας.

Η Μύρτις

Η Μύρτις η μικρή Αθηναία, αρρώστησε και πέθανε 11 χρονών στον μεγάλο λοιμό της Αθήνας, το 430 π.Χ , ανακαλύφθηκε το 1994-1995 κατά την διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Αθήνας στον Κεραμεικό, σε ομαδικό τάφο και
και «αναστήθηκε» το 2010 μετά την ανάπλαση του κρανίου και του προσώπου της από τον Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Το ολόγραμμα της Μύρτιδος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2021

«Το ολόγραμμα της Μύρτιδος θα καλωσορίζει τους ταξιδιώτες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στην αίθουσα των αφίξεων αξιοποιώντας τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Θα δίνει στους επισκέπτες πληροφορίες και προτάσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας μας σε πολλές γλώσσες» εξηγεί, στον Αθήνα 9.84, ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Πιστεύω πως μέσα στο 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα, το οποίο, να σημειώσω πως ήταν μία ιδέα του Σοφοκλή Σωτηρίου διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης, της Ελληνογερμανική Αγωγής.

Η Μύρτις στο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος

Μέχρι τέλος του 2020, η Μύρτις περιμένει τους επισκέπτες, στο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος, «συντροφιά» με το νόμισμά της, που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος γλύπτης του Νομισματοκοπείου, Γιώργος Σταματόπουλος. Παράλληλα με την έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις στον χώρο του Μουσείου. Μια όμορφη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί, το Φθινόπωρο, με θέμα το παραμύθι του Ηλία Μαμαλάκη «Η Μύρτις και η Μελόπιττα» και ομιλητή τον ίδιο.

Η Αυγή

Η Αυγή ένα 18χρονο κορίτσι που έζησε πριν από 9.000 χρόνια στη Θεσσαλία και τα οστά της, εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη της Νίνας Κυπαρίσση το 1993 στο Σπήλαιο της Θεόπετρας, στη Καλαμπάκα.

Η Αυγή

Πρόκειται για το δεύτερο δημιούργημα του Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος ακολούθησε την ίδια μέθοδο και για την ανάπλαση του προσώπου της Αυγής. Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, η Αυγή έζησε στη μεσολιθική περίοδο, την εποχή που ο άνθρωπος από τροφοσυλλέκτης γίνεται τροφοκαλλιεργητής.

Η Ηδύλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση της τρίτης «κόρης» του κ. Παπαγρηγοράκη της 5χρονης Ηδύλης, το κρανίο της οποίας εντοπίστηκε στις Φερές Μαγνησίας μέσα σε σαρκοφάγο και ανάγεται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Ο σκελετός της μαζί με τον κρανίο της εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Οικονομικός υποστηρικτής για την υλοποίηση της ανάπλασης, το ιδιωτικό σχολείο Ελληνογερμανική Αγωγή, το οποίο έχει αναλάβει το 50% της χρηματοδότησης.

Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης

«Η ανάπλαση της Ηδύλης βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση της ανάπλασης με τον συνεργάτη μου τον Σουηδό γλύπτη Όσκαρ Νιλσον, ο οποίος ανέπλασε και την Μύρτιδα και την Αυγή» αναφέρει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Ωστόσο υπάρχει μια οικονομική στενότητα, αυτή τη στιγμή, που αισιοδοξώ πως θα ξεπεράσουμε. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο καθώς η ανάπλαση της Ηδύλης θα αφορά όλο το σώμα του παιδιού, θα είναι σε όρθια στάση και σε κίνηση, θα φορά σανδάλια, φόρεμα, καπέλο και θα κρατά ένα καλαθάκι. Όλα αυτά βεβαίως προκύπτουν από τα ευρήματα του τάφου. Επίσης θα προσεγγίσουμε τα δευτερογενή χαρακτηριστικά της Ηδύλης, μέσω ανάλυσης DNA, δηλαδή θα βρούμε το χρώμα των μαλλιών και ματιών κάτι που δεν κάναμε για την Μύρτιδα καθώς το κόστος δεν μας το επέτρεψε τότε. Παράλληλα θα επιβεβαιώσουμε ότι είναι θήλυ άτομο και θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τον αιτιολογικό παράγοντα του θανάτου της. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι κορίτσι βάσει των ευρημάτων, που υπήρχαν στον τάφο ένα χτενάκι και μια μικρή πλαγγόνα (πήλινη κούκλα)». Οταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα δημιουργηθεί κάτι πολύ πρωτοποριακό στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, του οποίου η διευθύντρια Ανθή Μπάζιου-Ευσταθίου, είναι ένθερμη συμπαραστάτριά μας».

Προς αναζήτηση στέγης των τριών κοριτσιών

«Η δημιουργία του Μουσείου της Μύρτιδας, η Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη είναι ακόμα ένα πρόγραμμα- όραμα, που εκπονείται σε συνεργασία με τον καθηγητή Μανώλη Μαραβελάκη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, και τον διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σοφοκλή Σωτηρίου» προσθέτει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Η μελέτη του ευρηματικού αρχιτέκτονα Πέτρου Ταβανιώτη είναι έτοιμη, είχαμε βρει και τον χώρο στο Άλσος Στράτου, ένα σχέδιο, ωστόσο, το οποίο δεν ευδοκίμησε και τώρα είμαστε σε αναζήτηση νέου χώρου. Είναι πολύ συγκινητικό και σημαντικό για μένα πως έχουμε, για το Μουσείο, δωρεές 80 έργων τέχνης από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς και 2.000 βιβλία από δωρεά του Μιχάλη Δουλγερίδη, διευθυντή συντήρησης έργων τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και δεκάδες αλλά δωρεά του Γιώργου Τζούρα, διευθυντή Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από δωρεές ιδιωτών και ίδια έσοδα, χωρίς κάποια κρατική επιχορήγηση.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα