back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με το Νίκο Δένδια να ενημερώνει το έκτακτο Συμβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις”, ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ζήτησε, κατά πληροφορίες, ο κ. Δένδιας από τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βιέννη.

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο μίλησαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος μέσω ανάρτησης στο Twitter. “Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το συμφέρον μας για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή είναι κοινό”, αναφέρει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει, εν τω μεταξύ, την επιθετική ρητορική του: “Δεν θα αφήσουμε την παραμικρή ενέργεια κατά πλοίων μας αναπάντητη”, δήλωσε, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της Άγκυρας για παρενόχληση ενός από τα σκάφη συνοδείας του Oruc Reis, της φρεγάτας Kemal Reis, από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα, σε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει λόγο για απροθυμία της Ελλάδας για εκκίνηση έντιμου διαλόγου με την Τουρκία, μιλώντας για “ιδιοτροπίες” της χώρας μας και της Κύπρου. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία Αθήνας – Καϊρου παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου και καλεί, όλες τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε “άδικη”, όπως αναφέρει, απόφαση εναντίον της χώρας του.

Με αφορμή άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών, την αναπαραγωγή του από φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα και την αξιοποίησή του από την Άγκυρα, στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκει έντονη κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Άγκυρας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταλογίζει αθλιότητα στην κυβέρνηση με την οποία, όπως αναφέρεται, δεν μπορεί να κρύψει το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία.

254 κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, εκ των οποίων μόνο τα 22 είναι εισαγόμενα. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε 27 περιφέρειες ανά την επικράτεια. Ενδεικτικά, 98 εντοπίζονται στην Αττική, 67 στη Θεσσαλονίκη, 9 στον Έβρο, 6 σε Λάρισα και Χαλκιδική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 6.632, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2.208, το 1/3, δηλαδή, του συνόλου, καταγράφηκαν μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ καταγράφηκαν ακόμα δύο θάνατοι από επιπλοκές του ιού, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να φτάνει τους 223.

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της έξαρσης των κρουσμάτων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Πλαφόν 50 ατόμων θα ισχύει έως τις 24 Αυγούστου σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με εξαίρεση εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως στρατόπεδα, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης κα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ θα διενεργείται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χώρους υψηλού συγχρωτισμού οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές.

Ειδικά μέτρα στα πρότυπα του Πόρου επιβάλλονται σε Πάρο και Αντίπαρο: από αύριο απαγορεύονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, ενώ στους χώρους εστίασης μπαίνει πλαφόν τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι, όριο το οποίο αυξάνεται στα 6 άτομα όταν πρόκειται για μέλη οικογένειας. Παράταση των μέτρων στον Πόρο έως τις 24 Αυγούστου.

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και για όσους επιστρέφουν από επιβαρυμένες περιοχές για επτά ημέρες.

Έκκληση του Πρωθυπουργού προς τους νέους: “Προσέξτε τον εαυτό σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο σε ταξιδιώτες που θα επιστρέψουν την Κυριακή από τα νησιά θα πραγματοποιήσουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Επίσης, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που επιστρέφουν από άδεια θα παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία για επτά ημερολογιακές ημέρες.

Η Κομισιόν ήρθε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική AstraZeneca για την αγορά, σε πρώτη φάση, 300 εκατομμυρίων δόσεων του υπό ανάπτυξη εμβολίου της. Βάσει της συμφωνίας, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ακόμη 100 εκατομμυρίων δόσεων εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές της συνομιλίες για την αγορά ακόμη 200 εκατομμυρίων δόσεων του υπό ανάπτυξη εμβολίου της αμερικανικής Johnson & Johnson.

2.846 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία, στην οποία καταγράφεται νέο ρεκόρ, ενώ ο συνολικός αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Κόκκινες ζώνες κήρυξε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση το Παρίσι και τη Μασσαλία.

Εν τω μεταξύ, οι διακοπές χιλιάδων Γάλλων, Ολλανδών και Μαλτέζων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στον αέρα, καθώς από τα ξημερώματα του Σαββάτου υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών, σύμφωνα με νέα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης. Με αντίποινα απειλεί το Παρίσι.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναβαθμίζει σε περιοχή υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού ολόκληρη την ηπειρωτική Ισπανία, τη Μαγιόρκα και τις Βαλεαρίδες Νήσους, καθώς χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα. Για την ώρα, της ταξιδιωτικής οδηγίας εξαιρούνται οι Κανάριες Νήσοι.

Αίθριος αναμένεται και αύριο ο καιρός στην Αττική με βόρειους ανέμους που θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. 30 βαθμοί, αυτή την ώρα, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα