back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Covid-19: Αναστολή συμβάσεων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο – Ποιες ασφαλιστικές εισφορές καλύπτει το κράτος

Διαβάστε επίσης

Την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά από την υγειονομική κρίση για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα, με αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθορίζεται η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καθώς και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβαρύνεται ο εργοδότης.

Ειδικότερα:

Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, μπορούν να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων -μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους- που έχουν προσληφθεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ως ανώτατο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων,καθορίζονται οι 30 ημέρες το μήνα και ως καταληκτική ημερομηνία η 30ή Σεπτεμβρίου.

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1:Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1η Ιουλίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου ή είτε έως 15 Οκτωβρίου ή 31 Δεκεμβρίου, εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30η Ιουνίου.

Ενδεχόμενη καταγγελία συμβάσεων εργασίας, είναι άκυρη.

2.Στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις καταβάλλουν αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας, σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τα ποσά των αποδοχών αυτών που καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις και όχι από το κράτος.

3.Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκτάκτως, λόγω προσωρινής ανάκλησης των αναστολών συμβάσεων, εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται σε αναστολή και συνέχισαν να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Στις περιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνεται και η απασχόληση με τηλεργασία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα