back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διπλώνοντας ένα χαρτί

Διαβάστε επίσης

Origami: Από το χάρτινο καραβάκι των παιδικών μας χρόνων έως την κατασκευή ενός διαστημόπλοιου ή τον σχεδιασμό ενός στεφανιαίου stent

Ένα ταξίδι δημιουργίας και φαντασίας στη τέχνη του οριγκάμι κρύβεται στις σελίδες του νέου βιβλίου της Μυρτώς Δημητρίου με τίτλο «Ξεδιπλώνοντας origami μυστικά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Το origami

Το οριγκάμι είναι η ιαπωνική τεχνική του διπλώματος. Το καλλιτεχνικό δίπλωμα ενός χαρτιού, το οποίο καταλήγει σε κάποια αναπαράσταση αλλά χωρίς να επιτρέπεται το κόψιμό του.

Η Μυρτώ Δημητρίου είναι η πρώτη Ελληνίδα με δίπλωμα διδασκαλίας οριγκάμι που κατέκτησε δύο ρεκόρ Γκίνες:

Το πρώτο στις 31 Μαΐου 2012 σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την συμμετοχή 10.000 ατόμων, τα οποία δίπλωσαν ένα κομμάτι χαρτί και δημιούργησαν την εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403 τ.μ. με 40.000 νούφαρα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

 Το δεύτερο Ρεκόρ Γκίνες η Μυρτώ Δημητρίου κέρδισε στις 18 Μαρτίου 2014 στο Γήπεδο του Μετς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, δημιουργώντας  με τη συμμετοχή 20.000 ατόμων την εικόνα μιας πελώριας κουκουβάγιας χρησιμοποιώντας ως μονάδα 52.000 χάρτινα λουλούδια, σε 512 τ.μ.

Το βιβλίο

«Στο βιβλίο μου «Ξεδιπλώνοντας origami μυστικά» οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν το origami όχι απλώς ως μια εικαστική τέχνη αλλά και τη σχέση, που έχει η ιαπωνική αυτή τέχνη, με τα μαθηματικά, την ιατρική , την αρχιτεκτονική, τη διαστημική μέχρι και την νανοτεχνολογία!», λέει στον Αθήνα 9.84, η Μυρτώ Δημητρίου, κοινωνική ανθρωπολόγος, origami artist. «Η τεχνική του  origami χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό π.χ. ενός διαστημόπλοιου αλλά και στον σχεδιασμό του στεφανιαίου stent που τοποθετείται σε ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα.

«Επίσης χρησιμοποιείται και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις για παιδιά καθώς ενισχύει την φαντασία την δημιουργικότητα καλλιεργεί τη συγκέντρωση και την υπομονή» προσθέτει η κα Δημητρίου. «Η ενασχόληση με το origami βοηθάει, επίσης, στην πρόληψη και καταπολέμηση του Alzheimer. Παράλληλα ακολουθώντας τα 10 σχεδιαγράμματα, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μοναδικά σχέδια με ένα κομμάτι χαρτί, από μια απλή μία χάρτινη καρδιά μέχρι ένα κινούμενο origami».

Κοσμήματα, τσάντες και ρούχα από χαρτί

Σε μια προσπάθεια να προκύψει κάτι που θα είναι χρηστικό και λειτουργικό μέσα από την τέχνη της, η Μυρτώ Δημητρίου και θέλοντας να περάσει το μήνυμα της επανάχρησης υλικών και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δημιουργεί πίνακες, διακοσμητικά, κοσμήματα, τσάντες και ρούχα από χαρτί ακόμα και χρησιμοποιημένο. «Είναι ένα πρότζεκτ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση» θα πει η ίδια.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα