back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ: «Ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς για τα πραγματικά γεγονότα»

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τους ομολόγους του, στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα ότι «τους προειδοποιήσαμε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εάν επιτεθούν στο Oruc Reis. Και σήμερα έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι συνομιλίες του κ. Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, το μήνυμα ότι η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Ισραήλ.

Σε δήλωσή του μετά τις επαφές του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας είχε προγραμματισμένες τηλεφωνικές επαφές την Πέμπτη με τους Ζοζέπ Μπορέλ, με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπομπ Μενέντεζ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα