back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σ. Τσιόδρας: Πως από μία συναυλία στη Χαλκιδική μολύνθηκαν 36 άτομα στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης

Από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας που ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα που παρευρέθηκε σε συναυλία στη Χαλκιδική ξεκίνησε η εστία κορονοϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο γηροκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα στο γηροκομείο ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 36, εκ των οποίων οι 33 είναι διαμένοντες ηλικιωμένοι και οι 3 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ενώ θα μεταφερθούν προοδευτικά στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο. Παράλληλα, θα γίνεται συνεχής ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, ενώ από σήμερα το γηροκομείο τίθεται σε 7ήμερη καραντίνα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος – νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών – σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Ο καθηγητής χαιρέτισε και συνομίλησε με όλους τους φιλοξενούμενους. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης σημείωσε ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «περίπου το 30% των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Σε ερώτηση για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα