back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λευκορωσία: Πραγματικά πυρά από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών – 1.000 νέες συλλήψεις

Διαβάστε επίσης

Χρήση πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών, έκανε η αστυνομία της Λευκορωσίας, την τρίτη ημέρα της άγριας καταστολής των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας μετά τις προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα η αστυνομία προχώρησε σε 1.000 νέες συλλήψεις.  Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει συνολικά περίπου 6.000 ανθρώπους στη Λευκορωσία από την Κυριακή, χωρίς να είναι γνωστό πόσοι εξ αυτών παραμένουν υπό κράτηση.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με προβοκάτορες και ταραξίες που καθοδηγούνται από το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη στήριξή του στους διαδηλωτές, κρίνοντας πως ο λαός της Λευκορωσίας έχει δικαίωμα στις «ελευθερίες που διεκδικεί».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ συνεδριάζουν την Παρασκευή και οι Βρυξέλλες απειλούν με κυρώσεις εναντίον του Μινσκ λόγω της εκλογικής νοθείας και της διάρκειας της καταστολής.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας λέει πως οι κινητοποιήσεις των διαδηλωτών που καταγγέλλουν την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις κάλπες της 9ης Αυγούστου βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Η αντίπαλός του Σβετλάνα Τιχανόφκαγια ανακήρυξε τη νίκη της, προτού φύγει από τη Λευκορωσία για τη Λιθουανία, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Μια αναχώρηση υπό την απειλή των αρχών, σύμφωνα με υποστηρικτές της.

Ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά της αστυνομικής βίας

Σήμερα το μεσημέρι, δεκάδες γυναίκες, ντυμένες στα λευκά και κρατώντας λουλούδια, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας για να καταγγείλουν την αστυνομική βία.

«Η αγάπη δεν επιβάλλεται με τη βία», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό. Το πλήθος αποχώρησε προτού επέμβουν οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, επίσης, μπροστά από ένα κέντρο κράτησης στο Μινσκ, επιχειρώντας να μάθουν νέα για δικούς τους ανθρώπους που είχαν πιθανόν συλληφθεί.

Από την Κυριακή το βράδυ, η αστυνομία κάνει χρήση βομβών κρότου λάμψης και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη των διαδηλωτών, ενώ 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Στο Μπρεστ, εντούτοις, στη νότια Λευκορωσία, η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, που ήταν «επιθετικοί», οπλισμένοι με μεταλλικές ράβδους, τραυματίζοντας έναν εξ αυτών, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλά βίντεο όπου αστυνομικοί χτυπούν διαδηλωτές αναρτήθηκαν από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με προβοκάτορες και ταραξίες που καθοδηγούνται από το εξωτερικό.

«Δεν έχουν υπάρξει ποτέ διαδηλώσεις τέτοιου μεγέθους και τέτοιας διάρκειας και δεν έχει ποτέ υπάρξει (καταστολή) τέτοιας βιαιότητας», λέει ο Όλεγκ Γκούλακ, της Επιτροπής του Ελσίνκι στη Λευκορωσία, μιας ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης τις συλλήψεις δημοσιογράφων, ανεξάρτητων ή της αντιπολίτευσης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα