back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο Τσιόδρας μετά τα 35 κρούσματα σε γηροκομείο – Αγωνία και στην Αττική – Νέα καμπάνια του υπουργείου Υγείας

Διαβάστε επίσης

Νέα μέτωπα του κορονοϊού δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο την επιβαρυμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο αλλά και την αύξηση του αριθμού των θανάτων που έχουν φτάσει τους 215.

Τελευταίο θύμα, μια 81χρονη γυναίκα κατέληξε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κόλλησε τον ιό στον γάμο του Αμπελώνα.

Και ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία τις καμπύλες της επιδημίας και την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας, στρέφουν το ενδιαφέρον τους τόσο στις εστίες κρουσμάτων που διασπείρονται στο λεκανοπέδιο όσο και στις εστίες που αποτελούν την αιτία εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπως συνέβη με την 27χρονη γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και τους 7 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής θετικοί στον ιό βρέθηκαν 35 φιλοξενούμενοι. Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Nέα καμπάνια: «Μη γίνεις εστία διασποράς – Μείνε σε απόσταση»

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε καμπάνια ευαισθητοποίησης των νέων με σύνθημα «Μη γίνεις εστία διασποράς. Μείνε σε απόσταση και προστάτεψε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορονοϊό».

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δημοσιεύει τη νέα καμπάνια του υπουργείου σημειώνοντας πως «ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 χρόνια».

Όπως γράφει ο κ. Κικίλιας: «Η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσης του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος και νομίζεις πως είσαι άτρωτος.
Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…».

Παράλληλα, αναχώρησε για την Αίγινα με σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, το κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να διενεργήσει διαγνωστικά τεστ για τον COVID – 19, σε δομές του νησιού.

Αναλυτικότερα:

35 κρούσματα σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης

Ανησυχία προκαλεί η νέα εστία κορονοϊού που ξέσπασε σε γηροκομείο με τουλάχιστον 35 κρούσματα. Ήδη, επτά ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητική πίεσης εκτός ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κατάστασή τους κρίνεται καλή. Έχουν γίνει τεστ στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους τρόφιμους του γηροκομείου – συνολικά πάνω από 100 άτομα- και τα περισσότερα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης αλλά και για να καθησυχάσει τους ηλικιωμένους αποφασίστηκε να μεταβεί στο γηροκομείο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε ΜΕΘ μία 27χρονη γιατρός

Θλιβερή επιβεβαίωση για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι νέοι αποτελεί η είδηση για τη διασωλήνωση μιας 27χρονης ειδικευόμενης γιατρού χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Η κοπέλα ήταν ανάμεσα στα κρούσματα της ενδονοσοκομειακής συρροής (πρόκειται για αναισθησιολόγο, χειρουργό, δύο ΩΡΛ και μια φοιτήτρια) στην περιοχή της Λάρισας που είχαν εντοπιστεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστροφή από τις διακοπές της στη Χαλκιδική και αφού το τεστ για τον ιό βγήκε θετικό, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως χθες το απόγευμα η κατάστασή της επιδεινώθηκε, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και τα ξημερώματα διασωληνώθηκε.

Επίσης, στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύεται και ένας 58χρονος ιδιώτης γιατρός με κορονοϊό.

Αποστολή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής στην Αίγινα

Παρουσία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, αναχώρησε το πρωί από την περιοχή Γλύστρα στο Λαγονήσι, με δύο σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «ΕΡΜΗΣ» του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να διενεργήσει διαγνωστικά τεστ για τον COVID 19, σε δομές της Αίγινας.

Παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας και υπεύθυνος του προγράμματος, Π. Ευσταθίου, το μέλος του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου Σ. Γιαννακάκης και ο αρχηγός της Ομάδας Πλεύσης Απ. Μπιλίρης.

Το κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, θα διενεργήσει ελέγχους στο προσωπικό καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας, με λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν με την τεχνική PCR στο Εθνικό κέντρο αιμοδοσίας.

Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν ανάλογες επισκέψεις ιατρών και νοσηλευτών και σε άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουν πραγματοποιήσει δειγματοληπτικές εξετάσεις σε 3.000 άτομα, συμβάλλοντας έμπρακτα στην καλύτερη θωράκιση της Αττικής από την πανδημία. Να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε από τους σχετικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, αρνητικά είναι όλα τα τεστ για COVID – 19 που διενεργήθηκαν πριν από λίγες μέρες στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Αγ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ και στο σύλλογο φίλων και γονέων ΑΜΕΑ Σαλαμίνας, από το κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, ΚΟΕΣ (Κινητή Ομάδα Επισκέψεων στο Σπίτι).

Τέλος, σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των τελευταίων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Αττική μετά τη διαπίστωση ότι σε μεγάλο ποσοστό αφορούν νέους, οι οποίοι έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, όπως ο Πόρος, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 4 στα 10 κρούσματα αφορούν πλέον στη χώρα μας άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα