back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διπλωματικός μαραθώνιος για την παραβατικότητα της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Στις απειλές των τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και στην επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με διπλωματικές πρωτοβουλίες, με στόχο την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν θα θιγούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος. Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία, εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, μετά την συνάντησή του, με τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια.
Επίσης, εκτάκτως συγκαλείται την Παρασκευή το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Και ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανική κυβέρνηση εντείνει της διπλωματικές της προσπάθειες για την έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και εδώ βέβαια το κρίσιμο, δεν είναι ο διάλογος, αλλά η ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων.

Δήλωση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Είναι σαφές ότι, το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου που το συνοδεύουν, ήρθαν για να κάνουν δήλωση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, που όπως εκτιμάται, στόχος των τούρκων, είναι να τεστάρουν τις «κόκκινες» γραμμές της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η κατάσταση αξιολογήθηκε, χθες βράδυ κατά την 3ωρη συνεδρίαση του Συμβούλιου Άμυνας, που έγινε στο ΕΘΝ.ΚΕ.ΕΠΙΧ. του ΓΕΕΘΑ, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και με συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.
Και μια αναγκαία αποσαφήνιση, των όρων που χρησιμοποιούνται.

Τα χωρικά ύδατα
Τα Χωρικά ύδατα εκτείνονται στα 6 ν.μ. από τις ηπειρωτικές ή νησιωτικές ακτές. Εκεί το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Από τα 6νμ και μετά αρχίζει η υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα, περιλαμβάνει τον βυθό της θάλασσας, το υπέδαφος, αλλά όχι τα υπερκείμενα ύδατα. Επί της υφαλοκρηπίδας , το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα , όπως είναι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του βυθού, αλλά όχι πλήρη κυριαρχία, όπως επί των χωρικών υδάτων. Επομένως, ο τούρκικος στολίσκος πλέει στα διεθνή ύδατα, αλλά πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στην περίπτωση όμως, που θα πραγματοποιήσει έρευνες στο βυθό, θα «τρυπήσει» δηλαδή την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε, θα προσβάλει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Προβληματισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης
Ο προβληματισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την τουρκική δραστηριότητα στο νοτιοανατολικό αιγαίο, μετά μάλιστα την υπογραφή του συμφώνου, για την μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, έγκειται στον κίνδυνο, ενός ιδιότυπου ή μάλλον de facto γκριζαρίσματος του νησιώτικου συμπλέγματος του Καστελόριζου, που δεν περιλαμβάνεται στο ελληνο-αιγυπτιακό σύμφωνο, που προσβάλει την εγκυρότητα του αντίστοιχου τουρκολιβυκού συμφώνου. Εκεί εστιάζονται και οι διπλωματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, να αποτραπεί το ενδεχόμενο περικύκλωσης του Καστελόριζου, από την τουρκική ΑΟΖ.
Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα