back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν από λίγο, τονίζοντας ότι η τελευταία κινητοποίηση της Άγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένδειξη της παραδοχής της ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων της γείτονος. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας και την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ με την σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή- κατόπιν αιτήματος της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος επιβολής ισχυρών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Τέλος, τόνισε ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στην έναρξη καλόπιστου διαλόγου για ένα μόνο θέμα και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό, αλλά επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος καραδοκεί όταν συγκεντρώνονται τόσες δυνάμεις σε τόσο μικρή έκταση. “Δεν είμαστε αυτοί που θα οξύνουμε τα πράγματα, αλλά καμία πρόκληση δε θα μείνει ανταπάντηση”, κατέληξε.

Πέραν της σύγκλησης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντάται στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Σήμερα ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, ότι το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, σημειώνοντας, επίσης, ότι παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εντείνει, την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, και η γερμανική κυβέρνηση της διπλωματικές της προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. “Θέλουμε να επιλύσουμε με διάλογο τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υπερασπισθεί “τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της” στην περιοχή.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει, εν τω μεταξύ, για τρίτη ημέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται βορειοανατολικά, συνοδευόμενο από βοηθητικά σκάφη και τουρκικά πολεμικά πλοία. Τις κινήσεις τους παρακολουθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Στους 216 αυξήθηκαν οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα κατέληξαν δύο γυναίκες 88 και 81ενός ετών στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, αντιστοίχως. Συναγερμός, την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε οίκο ευγηρίας, στο Ασβεστοχώρι, εντοπίστηκαν 36 κρούσματα. 13 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο στη Λάρισα. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν ο γαμπρός και η νύφη από πολιτικό γάμο, στον Έβρο. Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα μετά τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Στα 36 χρόνια έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό τον Αύγουστο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του ιού στους νέους.

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,199 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε ο Προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισεκατομμυρίου. Κατά 15% μειώθηκαν, παράλληλα, τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, “η μείωση αυτή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις μειώσεις των δύο προηγούμενων μηνών, ωστόσο η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο”.

Τρίτη νύχτα επεισοδίων στη Λευκορωσία, με τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων εναντίον του αμφιλεγόμενου αποτελέσματος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Τις 6.000 ξεπερνούν οι συλλήψεις.

Kαι ο καιρός: Αίθριος αναμένεται και αύριο ο καιρός στην Αττική με βόρειους ανέμους οι οποίοι κατά τόπους θα φτάσουν τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. 33 βαθμοί, αυτή την ώρα, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα