back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόψε, λίγο πριν την αυγή, σηκώστε τα μάτια στον ουρανό 

Διαβάστε επίσης

Ξημερώματα 13 Αυγούστου 2020 έχουμε ακόμη μια ευκαιρία να παρατηρήσουμε στον νυχτερινό ουρανό την «Βροχή των Περσείδων» την εντυπωσιακή Αυγουστιάτικη βροχή από «πεφταστέρια» 

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια βροχή διαττόντων, που εμφανίζεται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο την περίοδο αυτή με την μέγιστη έξαρσή της, για φέτος, τις πρωινές ώρες της 13ης Αυγούστου όταν μπορούμε να παρατηρήσουμε μέχρι και 200 διάττοντες κάθε ώρα.

Η βροχή αυτή ονομάζεται «Βροχή των Περσείδων» επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα, κοντά στο άστρο ήτα Περσέα, και οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που προέρχονται από τον κομήτη Σουίφτ-Τατλ.

«Δεν είναι αστέρια, αλλά μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης που αφήνονται στο διάστημα από κομήτες» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή της Τασούλας Επτακοίλη. «Καθώς η γη μας τρέχει με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον ήλιο πέφτει πάνω σε αυτά τα σωματίδια και αυτά αναφλέγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κι έτσι εμείς παρατηρούμε αυτό που ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι».
Πάνω από 10 φορές μέσα στο χρόνο έχουμε αυτή τη βροχή διαττόντων. Οι Περσείδες όμως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εμφανίζονται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο και τις βλέπουμε οι περισσότεροι ενώ είμαστε σε διακοπές».

Η τελευταία φορά που ο κομήτης των Περσείδων Σουίφτ-Τατλ, πέρασε από τη γειτονιά της Γης ήταν τον Δεκέμβριο του 1992 (θα επιστρέψει το 2126). Γι’ αυτό πολλοί αστρονόμοι υπολόγισαν ότι η Βροχή των Περσείδων το καλοκαίρι του 1993 θα ήταν ιδιαίτερα θεαματική. Και πράγματι, τον Αύγουστο του 1993 τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου καταμετρήθηκαν πάνω από 500 μετέωρα την ώρα.

Η εμφάνιση των διαττόντων είναι αρκετά προβλέψιμη και αναμενόμενη. Παρ’ όλα αυτά από τις, περίπου, 66 βροχές διαττόντων δέκα μόνο είναι οι πιο σημαντικές, και ιδιαίτερα οι δύο βροχές: των Περσείδων τον Αύγουστο και των Λεοντιδών τον Νοέμβριο. 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα