back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Διαβάστε επίσης

Η τουρκική νηοπομπή με ερευνητικά και πολεμικά πλοία, συνεχίζει την προγραμματισμένη πορεία της προς Κάρπαθο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ακριβέστερα, πλέει εντός των διεθνών υδάτων, ύπερθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζω, ότι τα παράκτια κράτη ασκούν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας τους. Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδεύουν δυο βοηθητικά πλοιάρια και 3 πολεμικά πλοία του Τουρκικού Στόλου, που έχουν δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ερευνητικό σκάφος.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και δυο Φρεγάτες και ένα υποβρύχιο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ερευνητικών και πολεμικών.

Υψηλόβαθμος στέλεχος των Ε.Δ., απαντώντας στην ερώτηση του Αθήνα 9.84, γιατί μέχρι τώρα, δεν υπήρξε, μια προσπάθεια αποτροπής της δραστηριότητας του τουρκικού πλοίου, μας είπε, ότι, το τούρκικο πλοίο έχει ποντίσει καλώδια που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών, αλλά όμως, δεν έχει προβεί σε υποθαλάσσιες έρευνες, δηλαδή, δεν έχει «τραυματιστεί» η ελληνική υφαλοκρηπίδα, που σημαίνει, ότι δεν έχουν θιγεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζει ότι «το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες, λόγω θορύβου των τουρκικών πλοίων που το συνοδεύουν» (σ.σ. πρόκειται για ανεπίσημη εκδοχή του ΥΕΘΑ). Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμένεται η διέλευση της τουρκικής νηοπομπής.

Εκείνο όμως, που προβληματίζει έντονα το ΥΕΘΑ, είναι οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό». Και ακόμη, επιβαρύνουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει αεροναυτική άσκηση με πραγματικά στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Καρπάθου, μέχρι της 30 Αυγούστου.

Από το ΥΕΘΑ αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες που ενδεχομένως, να αξιοποιούσαν επικοινωνιακά τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, υπάρχει ο παραμικρός ενδοιασμός στην αποφασιστικότητα, να υπερασπιστεί η χώρας μας, με κάθε μέσο, πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον θιγούν από την τουρκική δραστηριότητα.

Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα