back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πανδημία: σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ορισμένες επιχειρήσεις – Ειδικό επίδομα

Διαβάστε επίσης

Σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ενδέχεται να τεθούν επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας, με τους εργαζόμενους να μην εργαστούν ούτε τον Σεπτέμβριο και να καθίστανται δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ.

Εντωμεταξύ,η πλατφόρμα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο για την λήψη του επιδόματος ειδικού σκοπού είναι ανοιχτή, ενώ τόσο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τους όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλουν την κυβέρνηση, ότι τους έχει αφήσει νομικά ακάλυπτους, με συνέπεια αρκετοί να κινδυνεύουν να μην λάβουν τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Αυτή τη στιγμή, με βάση τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης λόγω αναστολής της σύμβασης τους, είναι οι εργαζόμενοι σε εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, εστίαση, μεταφορές, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, υποβάλλονται ως εξής:

Για τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Ιούλιο, η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη από τις 7 Αυγούστου.

Οι μονομερείς δηλώσεις αναστολής Ιουλίου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα υποβάλλονται έως τις 31 Αυγούστου, ενώ είναι δυνατή και η υποβολή δήλωσης αναστολής Ιουνιου για όσους δεν κατάφεραν να την υποβάλουν εντός του Ιουλίου.

Η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Ιουλίου άνοιξε χθες. Επομένως, όσοι επαναπροσλήφθηκαν την 1η Ιουλίου και οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή, είναι απαραίτητο να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης έως τις 24 Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Ιουνίου και οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, η οποία παρατάθηκε και για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν ξανά σε υποβολής δήλωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η δήλωση αναστολής αφορά ολόκληρο μήνα, τότε το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προσδιορίζεται στο ποσό των 534€. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των ημερών της αναστολής.

Εντωμεταξύ, συνδικαλιστές και αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι: Πολλοί εργοδότες ενημερώνουν τους εργαζομένους τους, πως δεν πρόκειται να καταβάλουν 13οκαι 14ο μισθό καθώς δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση εκ του νόμου εφόσον δεν τους έχουν επαναπροσλάβει ακόμη κι αν μπορούν να το πράξουν θέτοντας τους στη συνέχεια σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, ενώ οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καραντίνα επειδή νόσησε συνάδελφός τους, βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα