back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οι επόμενες ώρες

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οι επόμενες ώρες, λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίοOrucReis, το οποίο συνοδεύουν και μονάδες του τουρκικού στόλου, βρίσκεται ήδη εντός των ορίων της μη οροθετημένης και μη διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έχει ποντίσει καλώδια για έρευνες. Ουσιαστικά τα τουρκικά πλοία έχουν παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία, αφού τα παράκτια κράτη, ασκούν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας τους.

Ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ, σε επικοινωνία με τον υπογράφοντα, υποστήριξε ότι, ο στρατιωτικός μηχανισμός της χώρας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυξημένη επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο, φυσικά σύμφωνα με τις εντολές της Κυβέρνησης. Επίσης συγκεκριμένες εντολές από το ΓΕΕΘΑ έχουν και οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων, που βρίσκονται εγγύτατα στην περιοχή που βρίσκονται τα τουρκικά πλοία, ώστε σταδιακά να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια αποτροπής της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Πιθανόν, να μην αρκεστούν μόνο σε εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου, για να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία, ερευνητικά και πολεμικά, από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως περιγράφεται και τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Επίσης, η Τουρκία σχεδιάζει να εκτελέσει αεροναυτικές συνδυασμένες επιχειρήσεις (ASFAO) με πραγματικά πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Η αμερικανική διπλωματία προτείνει το διάλογο, για την εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία. «Ανησυχία» εκφράζει το Βερολίνο διά του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και καλώντας την Αθήνα και την Άγκυρα να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν απ’ ευθείας διμερή διάλογο.

Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα