back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζήτησε η χώρα μας, μετά από σύσκεψη μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, έχει ποντίσει καλώδια για έρευνα. “Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προσπάθειες αυτές. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84, οι κυβερνήτες των ελληνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή, έχουν λάβει εντολές να αποτρέψουν την τουρκική παραβατικότητα και πιθανόν να μην αρκεστούν μόνον σε εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου για να αποχωρήσει το Oruc Reis.

“Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την προστασία του Οruc Reis, όσο και για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο”, δήλωσε στον αντίποδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ξεκαθαρίζοντας: “στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην Αν. Μεσόγειο και, μάλιστα, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα εκδώσει άδειες για εξορύξεις και σεισμογραφικές έρευνες σε νέες περιοχές.

Για τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ούτως ώστε να αποφασιστούν κυρώσεις προς την Τουρκία, ενώ επέμεινε και στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. “Οι κυρώσεις της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο”, δήλωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. “Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα”, επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. “Η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25 πρότεινε, αντί για διμερή διάλογο με την Άγκυρα, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων.

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο “εξαιρετικά ανησυχητική”, επισημαίνοντας την ανάγκη διαλόγου κι όχι βημάτων που αυξάνουν τις εντάσεις. Η τουρκική παραβατικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για 6 μήνες κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους της Εύβοιας θα ανακοινωθεί σήμερα από κυβερνητικό κλιμάκιο, μετά από αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Πληροφορίες για το ζήτημα θα μας δώσει ο Γιώργος Μανουσακάκης…

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορoνοϊό ενέκρινε το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί. Το εμβόλιο, που έλαβε την ονομασία Sputnik V, θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας από τον Σεπτέμβριο και θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό από τον Ιανουάριο. Tα δεδομένα ασφάλειας του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, θέλει να εξετάσει, πάντως, ο ΠΟΥ, τονίζοντας ότι “η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια”. Μετά την ανακοίνωση Πούτιν, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ενημερωθεί σήμερα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ όσον αφορά ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού και είναι πιθανό να δώσει δημόσια ενημέρωση.

Στους 214 οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς κατέληξε 89χρονη στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας – 24 οι διασωληνωμένοι ασθενείς – 921 τα κρούσματα από την 1η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Προανήγγειλε, επίσης, εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων και αυστηρά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, για το νέο ωράριο εστιατορίων και μπαρ προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας για 20 μέρες εφόσον υπάρξει και δεύτερη.

Για πρώτη φορά η γερμανική κυβέρνηση καταλογίζει δημόσια στην Ελλάδα παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία. Αυτό προκύπτει από επιστολή του υφυπουργού Άμυνας Πέτερ Τάουμπερ, με ημερομηνία 6 Αυγούστου, ως απάντηση σε επερώτηση Γερμανού βουλευτή. Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, πληρώματα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού έγιναν τους τελευταίους μήνες, σε δύο περιπτώσεις, μάρτυρες στο Αιγαίο παράνομων επαναπροωθήσεων στα τουρκικά ύδατα. Όπως τονίζει ο κ. Τάουμπερ, “η γερμανική κυβέρνηση εφιστά στην ελληνική κυβέρνηση την προσοχή στους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και διηγηματογράφος, Ντίνος Χριστιανόπουλος. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

Καιρός: Γενικά αίθριος και αύριο ο καιρός στην Αττική με βόρειους ανέμους έως 6 μποφόρ τοπικά. Μέγιστη θερμοκρασία 35 βαθμοί Κελσίου – 32 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα