back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ζητήσει η χώρα μας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, έχει ποντίσει καλώδια για έρευνα. Στην περιοχή και ελληνικά πολεμικά πλοία, των οποίων οι κυβερνήτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84, έχουν λάβει εντολές να αποτρέψουν την τουρκική παραβατικότητα και πιθανόν να μην αρκεστούν μόνο σε εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου για να αποχωρήσει το Oruc Reis και η συνοδεία του.

…Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο “εξαιρετικά ανησυχητική”, σημειώνοντας ότι “πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις”. Η τουρκική παραβατικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν, πριν από λίγο, οι επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις. “Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα”, τονίζει το Μ. Μαξίμου. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ούτως ώστε να αποφασιστούν κυρώσεις προς την Τουρκία, ενώ επέμεινε και στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. “Οι κυρώσεις της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο”, δήλωσε μετά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Την ίδια ώρα, νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου. “Η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί”, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους της Εύβοιας θα ανακοινωθεί σήμερα από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές. “Δύο χιλιάδες κατασκευές πάνω στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα που ήταν αυθαίρετες, έχουν νομιμοποιηθεί. Πλημμύρισαν και πάντα θα πλημμυρίζουν” είπε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. Μόνη λύση, όπως είπε, να ληφθούν αποφάσεις γι αυτά τα κτίσματα.

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορoνοϊό ενέκρινε το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, “μετά τον πρώτο εμβολιασμό ανέβασε 38 πυρετό, την επόμενη ημέρα έπεσε στο 37 κι αυτό ήταν όλο”. Το εμβόλιο, που έλαβε την ονομασία Sputnik V, θα χορηγηθεί στους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας από τον Σεπτέμβριο και θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό από τον Ιανουάριο.

Στους 214 οι νεκροί από κορονοϊό, καθώς κατέληξε 89χρονη στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας – 24 οι διασωληνωμένοι ασθενείς. “Υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα”, δήλωσε στο Open ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων και αυστηρά πρόστιμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Σημείωσε μάλιστα ότι για το νέο ωράριο εστιατορίων και μπαρ προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας για 20 μέρες εφόσον υπάρξει και δεύτερη παράβαση. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι 10 ετών. Ανέφερε, τέλος, ότι από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν 961 κρούσματα.

Τον σεβασμό της στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ματαιώσει την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξέφρασε η Γερμανία, που φέτος θα ήταν η τιμώμενη χώρα.

Σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ενδέχεται να τεθούν ξανά επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας, με τους εργαζόμενους να καθίστανται δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ. Ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο για το επίδομα ειδικού σκοπού.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Στην Πράγα έφτασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αρχίζοντας μια περιοδεία 5 ημερών στην κεντρική Ευρώπη για να συζητήσει κυρίως για την Κίνα και την 5G. Θα παραμείνει στην Τσεχία για δύο ημέρες, πριν μεταβεί στη Σλοβενία, την Αυστρία και μετά την Πολωνία, η οποία θα υποδεχθεί ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων που θα φύγουν από τη Γερμανία.

Καιρός: Γενικά αίθριος και αύριο ο καιρός στην Αττική με βόρειους ανέμους έως 6 μποφόρ τοπικά. Μέγιστη θερμοκρασία 35 βαθμοί Κελσίου – 33 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα