back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χαρδαλιάς: Πήραμε τα νέα μέτρα για να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας

Διαβάστε επίσης

Την τελευταία βδομάδα στη χώρα καταγράφηκαν 961 νέα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα γεγονός που δείχνει τη σημασία της τήρησης των μέτρων από όλους και χωρίς περιορισμούς για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας, συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών. Τα νέα μέτρα θα ελέγχονται ως προς την εφαρμογή τους, γιατί «μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε και προσέθεσε ότι τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα ενταθούν.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε, και γι΄αυτό «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς και τον Δεκαπενταύγουστο». Σημείωσε ότι φαινόμενα χαλάρωσης δρουν αθροιστικά τροφοδοτώντας την πανδημία και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας,  από όλους. «Να σταματήσουμε τη διασπορά της πανδημίας για να μην βρεθούμε σε μερικές ημέρες με ένα ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις λιτανείες, ο υφυπουργός είπε ότι η μέχρι τώρα συνεργασία με την Εκκλησία είναι εξαιρετική, ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, και πως η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα.

Σημείωσε ότι αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σε περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσ/κη), οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια, αλλά βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα.

Ανέφερε πως από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε: «Ένα πράγμα ζητάμε, τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Όπου δεν εφαρμόζονταν, είχαμε αύξηση κρουσμάτων».

Τέλος, σε ερώτηση για ενδεχόμενο νέο lockdown απάντησε: «Η εμπειρία μάς έχει δώσει εργαλεία να δώσουμε λύσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα