back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τραγωδία στην Εύβοια: Στους 8 οι νεκροί – Τεράστιες οι καταστροφές

Διαβάστε επίσης

Δραματικές ώρες στην Εύβοια μετά τη φονική θεομηνία, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος οκτώ μηνών.

Εν τω μεταξύ, στον 70χρονο αγνοούμενο από το Μπούρτζι Εύβοιας ανήκει η σορός που βρέθηκε νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή του Καλάμου. Η ταυτοποίηση έγινε στο ΚΑΤ ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους οκτώ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων. Χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν περιοχές στα Ψαχνά και τα Πολιτικά.

Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων: «Μέρες καταστροφής ζει η Εύβοια»

Δύσκολη ήταν και η χθεσινή νύχτα για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη. Δημόσιες υποδομές καταστράφηκαν, ιδιωτικές περιουσίες εξαφανίστηκαν, δρόμοι υποχώρησαν, γέφυρες γκρεμίστηκαν.

[su_slider source=”media: 252256,252255,252257,252258,252259,252260″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

«Μέρες καταστροφής ζει η Εύβοια, χάθηκαν άνθρωποι, έχουμε υποστεί μεγάλες ζημιές. 1000 με 1500 σπίτια καταστράφηκαν», δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. Μιλώντας στην εκπομπή «Μια ημέρα στην Αθήνα» και στον Γιώργο Αποστολίδη όπως τόνισε «γίνεται τεράστια προσπάθεια να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε. Όλοι οι φορείς συνεργάζονται για να επανέλθουμε, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το βράδυ διατέθηκαν 250 κλίνες για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι. Πολλοί καθάρισαν πρόχειρα τα σπίτια τους για να μείνουν το βράδυ, είχε φτάσει το ένα μέτρο το νερό μέσα στα σπίτια. Στα Πολιτικά υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Έχουμε πρόβλημα και με την υδροδότηση στα Ψαχνά και στα Πολιτικά». Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη οφείλεται και στο ότι δεν έγιναν κάποια αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει στα βόρεια των Ψαχνών, καθώς είχε μπλοκαριστεί η διαδικασία λόγω προσφυγών που είχαν κατατεθεί.

Για την εκτίμηση της κατάστασης ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης για τον κορονοϊό, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επισκεφθεί την Εύβοια. Χθες, σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους», δήλωσε και τόνισε ότι ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των διασώσεων καθώς και για την έκταση της καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε έξι ώρες. Αν είχαμε σωστή πρόβλεψη, όπως είπε, θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά.

Όσον αφορά τη μη ειδοποίηση των κατοίκων από το 112, είπε ότι αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη θυμάτων. «Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του. Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα», τόνισε.

Είχαμε ειδοποιήσει για έντονα φαινόμενα στην Εύβοια λένε οι μετεωρολόγοι

Άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη, αλλά και την πολιτεία χαρακτήρισε τη δήλωση Χαρδαλιά ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο. Όπως τονίζει είχε εκδοθεί πορτοκαλί προειδοποίηση για την κεντρική Εύβοια.

Είχαμε ειδοποιήσει για έντονα φαινόμενα στην Εύβοια, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, προσθέτοντας πως «εκτός από τις προγνώσεις, υπάρχει η πραγματικότητα. Η βροχή ήταν έντονη επί αρκετές ώρες, ώστε να δράσουν οι αρμόδιοι».

Κλιμάκιο ψυχολόγων στέλνει στην Εύβοια το υπουργείο Υγείας

Κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει, σήμερα, το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες κατοίκους για όσο διάστημα χρειαστεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα