back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis

Διαβάστε επίσης

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19:10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματο του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Με νέα NAVTEX απαντούν οι Τούρκοι στην αντι-Navtex της Ελλάδας

Νωρίτερα, με νέα NAVTEX απάντησαν οι Τούρκοι στην αντι-Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού νωρίτερα απαντώντας στην αναγγελία από πλευράς Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex, «τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han, πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο».

Η νέα τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και πως το Ελληνικό ΥΠΕΞ επανέλαβε την έκκληση στην γειτονική χώρα, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τι υποστηρίζει η Άγκυρα

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καλώντας τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά σε κανενός το δικαίωμα στο δίκαιο, τα εδάφη και τα νόμιμα συμφέροντα», δήλωσε και τόνισε ότι η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άγγελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

Παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα