back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης που συγκλόνισε την περασμένη εβδομάδα τη Βηρυτό.

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Λιβανέζους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι τις παραιτήσεις τους είχαν υποβάλει ήδη οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

«Ακόμη και με την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ, υπάρχουν άλλοι 128 κλέφτες στο κοινοβούλιο. Πρέπει να παραιτηθούν κι αυτοί, διαφορετικά μένουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο», είπε μια διαδηλώτρια, η Λαγιάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε μια πρώτη αντίδραση, ζήτησε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση.

Οι πρόωρες εκλογές δεν περιλαμβάνονται στα αιτήματα του δρόμου, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο ελέγχεται από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν περάσει έναν εκλογικό νόμο ο οποίος εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

«Όλοι, σημαίνει όλοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας την αποχώρηση όλων των ηγετικών στελεχών από την πολιτική ζωή. Ομοιώματα ορισμένων –όπως του προέδρου Μισέλ Αούν και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα– κρεμάστηκαν από θηλιές κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

«Ένας άνθρωπος μόνος του ελέγχει αυτή τη χώρα, ο Χασάν Νασράλα», είπε ο Ναντίμ Γκεμαγιέλ, ένας από τους εννέα βουλευτές που παραιτήθηκαν. «Για να εκλεγεί ο πρόεδρος, να οριστεί ο πρωθυπουργός (…) χρειάζεται το πράσινο φως και η έγκριση του Χασάν Νασράλα», εξήγησε.

Στο μεταξύ, καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έκρηξη, οι διασώστες έχουν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών των αγνοουμένων (επισήμως, είναι 20). Πολλοί κατηγορούν τις αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις έρευνες.«Ζητάμε να συνεχιστούν οι έρευνες», έγραψε στο διαδίκτυο η Έμιλι Χασρούτι, ο αδελφός της οποίας θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα