back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια – Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία με πέντε νεκρούς και δύο αγνοούμενους στην Εύβοια από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Θάλεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια του βρέφους έκανε διακοπές στα Πολιτικά και έμενε σε ισόγειο διαμέρισμα. Το μπουρίνι εγκλώβισε την οικογένεια τα ξημερώματα στο διαμέρισμα της το οποίο πλημμύρισε και το μωρό έχασε τη ζωή του.

Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στην Εύβοια.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύσκεψη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Βασιλικών. «Είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

[su_slider source=”media: 252256,252255,252257,252258,252259,252260″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα και Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών. ‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

Διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους

Η κυκλοφορία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Εύβοια ενημερώνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας έχει διακοπεί: στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού. Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει φτάσει πάνω από 1,5 μέτρα.

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 495 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, κορμούς δέντρων ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1292350806822473728

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

 

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, «η καταστροφή είναι βιβλική», τόνισε το πρωί μιλώντας στo MEGA ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από την Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους. «Το 70% των ισόγειων κατοικιών έχουν πλημμυρίσει αλλά ευτυχώς δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο Γιώργος Ψάθας.

Υπενθυμίζεται ότι βροχερός θα είναι ο καιρός και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας με την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες να δοκιμάζονται περισσότερο καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναμένονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έως νωρίς το απόγευμα όπου τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

300 χιλιοστά βροχής σε οκτώ ώρες

Η «Θάλεια» έριξε 300 χιλιοστά βροχής σε οκτώ ώρες στη Στενή Ευβοίας, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. Λόγω των διακοπών ρεύματος και των προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στις πληγείσες περιοχές (πχ στα Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Όταν γίνει η επαναφορά τους, θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές.

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρεις ανωτέρω νομούς, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Πηγή: egnomi.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, eviathema gr.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα