back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συμφωνία Καΐρου: Με γεωτρήσεις απειλεί η Άγκυρα – Η αντίδραση της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Την επανάληψη των τουρκικών γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία».

«Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο»,τόνισε. Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι εξαπατήθηκε από την Αθήνα και τόνισε ότι συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα κατηγόντας την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστήριξε πως η συμφωνία περιλαμβάνει τμήματα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου τη χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» ενώ η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο στις 10 και 11 Αυγούστου.

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών και «επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή», χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το ακριτικό νησί της Χάλκης.

Δένδιας: Καλούμε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από το διάλογο

«Εάν η Τουρκία θελήσει να έρθει στη συζήτηση μαζί μας υπό τους ίδιους όρους που έγινε αυτή η συμφωνία, με τους ίδιους όρους που έγινε η συμφωνία με την Ιταλία είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός ανέφερε παράλληλα πως η συμφωνία με το Κάιρο «καταδεικνύει με καταφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα πόσο παράνομη, εξωπραγματική, εκτός διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο». «Μπορεί η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που έχει με την Τρίπολη είναι πραγματική αλλά αυτό δεν αντέχει σε καμία κριτική. Δεν υποστηρίζεται από καμία χώρα, αυτό που λέει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία «η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής στον Alpha, ενώ τόνισε: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρετίζουν τη συμφωνία

Ο γιος του ιδρυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν συνεχάρη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Αιγύπτιο ομολογό του Σάμεχ Σούκρι για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Ο Αμπντουλάχ τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα το οποίο αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου και της Ελλάδας να ενισχύσουν τα θεμέλια σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες της ηγεσίας των δύο χωρών με τον συνεχή, εποικοδομητικό συντονισμό και τη συνεργασία τους, που οδήγησαν στην υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας, η οποία βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δείτε τον χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα