back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βηρυτός: 154 νεκροί και 5.000 τραυματίες – Οργή για τα θύματα

Διαβάστε επίσης

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Στους 154 οι νεκροί σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.

Ο υπουργός Χαμάντ Χάσαν είπε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το NNA.

Ξεχειλίζει η οργή

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή μεταξύ εξαγριωμένων διαδηλωτών και της αστυνομίας, καθώς η οργή των Λιβανέζων έχει στραφεί ενάντια στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στον Λίβανο το Σάββατο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταβαίνει αύριο στη Βηρυτό, όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter.  «Ταξιδεύω αύριο στη Βηρυτό για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου», τόνισε.

ΗΠΑ: Βοήθεια 17 εκατ. δολαρίων στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να παράσχουν πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λιβανο, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, δήλωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρει πως η αρωγή περιλαμβάνει διατροφική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. «Ανακοινώσεις για επιπλέον βοήθεια και αρωγή θα ακολουθήσουν προσεχώς», προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Eν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) σχεδιάζει να εισαγάγει αλεύρι σίτου και δημητριακά για τους φούρνους και τους μύλους ώστε να αποτραπεί μια έλλειψη τροφίμων στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«To WFP ανησυχεί ότι η έκρηξη και η καταστροφή στο λιμάνι θα επιδεινώσουν την ήδη δυσοίωνη κατάσταση διατροφικής ασφάλειας, που έχει επιδεινωθεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα και της πανδημίας COVID-19», δήλωσε μια εκπρόσωπος ενόψει μιας ενημέρωσης του ΟΗΕ στη Γενεύη και πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θα διανείμει δέματα τροφίμων σε χιλιάδες οικογένειες.

Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για 15 εκατ. $ – Η UNICEF για 8,25 εκατ. $

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία σημειώθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η έκρηξη, κατέστρεψε 17 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για την Μέση Ανατολή.

Πέντε νοσοκομεία στην περιοχή που επλήγησαν από την έκρηξη της Τρίτης είτε δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ιατρικά κέντρα και εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επίσης καταστράφηκαν ή δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Έως και 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κατάλυμα, το οποίο “επίσης κινδυνεύει να επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και το ξέσπασμα άλλων ασθενειών”, δήλωσε η Ιμάν Σανκιτί, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζει μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.

Από την πλευρά της, η Unicef η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Μαριξί Μερκάντο τονίζοντας ότι «έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, “χιλιάδες” τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορονοϊού έχουν επίσης καταστραφεί.

Η Unicef ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια «και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση», όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα