back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2020

Διαβάστε επίσης

Η Παρασκευή 28η Αυγούστου ή η Δευτέρα 31η Αυγούστου είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρά τις ιδιαιτερότητες ελέω πανδημίας και την καθυστέρησης στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν εγκαίρως και κάτι τέτοιο αναμένεται και για τις βάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πτώση των βάσεων θα είναι καθολική στις περισσότερες σχολές, μικρότερη σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στην περιφέρεια, με εξαίρεση τα τμήματα οικονομίας και πληροφορικής, όπου αναμένεται ανοδική τροχιά.

Πλησιάζει το τέλος της αγωνίας των περίπου 100.000 υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις και τα ονόματα των περίπου 78.000 νέων φοιτητών. Οι φετινές βάσεις, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις και αναλύσεις των ειδικών, χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές και τα τμήματα πληροφορικής.

Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια και μικρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ψαλίδα μάλιστα θα ανοίξει ακόμη περισσότερο, λόγω του περιορισμού των μετεγγραφών, που οδήγησε πολύ μικρότερο, σε σχέση με πέρυσι, αριθμό υποψηφίων να δηλώσουν σχολές στην περιφέρεια, υπό το φόβο του «εγκλωβισμού» σε πανεπιστήμιο μακριά από την οικογενειακή εστία. Επιπλέον, και φέτος η οικονοµική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώθηκε µε την κρίση του κορωνοϊού, ανάγκασε τους γονείς στο να αποτρέψουν τα παιδιά τους από το να δηλώσουν τμήματα μακριά από το σπίτι. Ως εκ τούτου, η πτώση των βάσεων λόγω χαμηλής ζήτησης θα είναι σημαντική στα τμήματα της περιφέρειας, και μικρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που ενισχύεται και από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα στοιχεία των βαθμολογιών και οι προτιμήσεις των υποψηφίων δείχνουν γενική πτώση βάσεων. Η πτώση αυτή θα είναι σχεδόν… ανεπαίσθητη στα περιζήτητα τμήματα, όπως οι Νομικές, αλλά θα αυξάνεται και θα φτάνει ακόμα και τα 600 μόρια στις μεσαίες σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών και ακόμα περισσότερο στις πιο χαμηλόβαθμες.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα, ακόμα και στις ιδιαίτερα δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές. Σε αυτό το πεδίο δεν αποκλείεται να δούμε περιφερειακά τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Βασικός λόγος οι κακές επιδόσεις στη Χημεία, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι σε Μαθηματικά και Φυσική, έγραψαν σε μεγάλα ποσοστά κάτω από τη βάση μεν, καλύτερα από πέρυσι δε.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των ιατρικών σχολών, η οποία θα υπερβεί τα 500 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Ιατρικής. Η υποχώρηση αυτή, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα πάρει χαρακτήρα ελεύθερης πτώσης, θα είναι αισθητή σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δούμε και ιατρική σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων, δηλαδή για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κάτω από τα 18.000 μόρια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται οριακή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων και άνοδος σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθηματικά και την πληροφορική ήταν σχετικά καλές. Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα