back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υψηλό επίπεδο γνώσεων για τον κορονοϊό από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο γνώσεων, στάσεων και πρακτικών σχετικά με την επιδημιολογία και την πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό, καταγράφει στο προσωπικό του ΕΣΥ μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Ιατρικής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Environmental Research and Public Health».

«Η μελέτη αφορά σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (88,28%) είχε ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσεων. Tο σημαντικότερο είναι ότι η μελέτη διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή, πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας», αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Αυτό το υψηλό επίπεδο γνώσεων  των επαγγελματιών του ΕΣΥ συνέβαλε στην επιτυχή αντιμετώπιση  του πρώτου κύματος της πανδημίας, στη χώρα μας, γεγονός που αναγνωρίστηκε διεθνώς», επισημαίνει ο κ. Ραχιώτης.

Άλλα ευρήματα

«Από τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας επίσης είναι ότι πρώτον δύο στους τρεις δηλαδή ένα ποσοστό (71%) συμφώνησε με την θέσπιση ταξιδιωτικών περιορισμών σχετιζόμενων με χώρες υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και δεύτερον, η πρόθεση εμβολιασμού με ένα μελλοντικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 ήταν στο 50%.  Υπήρχαν κάποιες διακυμάνσεις στις επαγγελματικές ομάδες. Ήταν πιο υψηλή η πρόθεση του μελλοντικού εμβολιασμού στους γιατρούς σε ποσοστό 60%, ενώ στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό γύρω στο 40%».

Παρούσα φάση

Για την παρούσα φάση της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Ραχιώτης συνιστά ήρεμη εγρήγορση και ψύχραιμη επιφυλακή τονίζοντας ότι δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα, η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη ωστόσο η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι απαραίτητη από όλους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα