back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βηρυτός: Η επόμενη ημέρα

Διαβάστε επίσης

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.

«Ως εδώ, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και της επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν» το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας, διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Μικρά αποθέματα σιτηρών

Ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

300.000 άστεγοι

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται διαφανή έρευνα για την έκρηξη στη Βηρυτό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι έρευνα στην ισχυρή έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό θα αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συνέβη και ότι θα αποτελέσματά της θα αποκαλυφθούν με διαφάνεια.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μισέλ Αούν έκανε επίσης έκκληση σε άλλα κράτη για να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Λιβάνου.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε στον λογαριασμό του στο τουίτερ: “Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν για να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου” και τόνισε ότι “η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό του Λιβάνου μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό”.

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι “στο πνεύμα της αλληλεγγύης θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον λαό του Λιβάνου να ξεπεράσει αυτή την τραγωδία”.

ΕΕ: Ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κρίσιμη επιχείρηση στη Βηρυτό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.

«Μοιραζόμαστε το σοκ και τη λύπη των πολιτών της Βηρυτού μετά τη φονική έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και άφησε πολλούς περισσότερους τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους» ανέφερε ο Γιάνες Λέναρσιτς.

Επιπροσθέτως, ο κ. Λέναρσιτς, υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η ΕΕ προσφέρει την πλήρη στήριξή της στον λαό του Λιβάνου.

Ως άμεσο πρώτο βήμα, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών του Λιβάνου» και επεσήμανε ότι «ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, εξειδικευμένους στην έρευνα και τη διάσωση σε αστικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για τη διάσωση ζωών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων «ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη».

Κλείνοντας, ο κ. Λέναρσιτς, σημείωσε ότι «η ΕΕ ενεργοποίησε επίσης το δορυφορικό σύστημα Copernicus για τη στήριξη των αρχών του Λιβάνου για την αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής. Είμαστε στο πλευρό του Λιβάνου και του λαού του και είμαστε έτοιμοι για ενεργοποίηση περισσότερης βοήθειας».

Βοήθεια από την Τουρκία

Το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) είναι μεταξύ αυτών που αναζητούν επιζώντες στη Βηρυτό ύστερα από την τεράστια έκρηξη στην πόλη που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 4.000, ενώ η Άγκυρα έχει προσφερθεί να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και να βοηθήσει με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αγκυρα προσέφερε τη βοήθειά της και περιμένει απάντηση. «Μεταφέραμε την προσφορά μας για βοήθεια» συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εγκατάστασης νοσοκομείου (εκστρατείας) και «αναμένουμε την απάντηση της λιβανέζικης πλευράς», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Η χθεσινή έκρηξη σε αποθηκευτικούς χώρους στο λιμάνι όπου υπήρχαν ιδιαίτερα επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες ήταν η ισχυρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό και χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, και η Τουρκία, έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους.

Τα μέλη του IHH έσκαβαν στα χαλάσματα προκειμένου να βρουν επιζώντες και για να ανασύρουν νεκρούς, ενώ το ανθρωπιστικό ίδρυμα οργάνωσε και συσσίτιο σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μουσταφά Οζμπέκ, αξιωματούχος της οργάνωσης

«Παρέχουμε βοήθεια με ένα ασθενοφόρο για να μεταφέρουμε ασθενείς. Μπορεί να προσφέρουμε βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες του νοσοκομείου», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό και θα συναντηθεί με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, μετά την έκρηξη που συντάραξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν, που μίλησε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν λίγο μετά την έκρηξη, έχει ήδη δώσει εντολή για αποστολή έκτακτης βοήθειας στον Λίβανο, με χώρα με βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Δύο Αιγύπτιοι νεκροί, ένας ακόμη αγνοείται – Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αλ Σίσι με τον ομόλογό του στον Λίβανο

Δύο Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν κατά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή πρεσβεία στον Λίβανο.

Η πρεσβεία δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μεταφέρει τις σορούς τους στην πατρίδα τους.

Επίσης, έχουν χαθεί τα ίχνη ενός ακόμη Αιγυπτίου υπηκόου που πιστεύεται ότι βρισκόταν κοντά στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι επικοινώνησε με τον ομόλογό του στον Λίβανο Μισέλ Αούν, μία ημέρα μετά τη μεγάλη έκρηξη σε αποθήκη της Βηρυτού, δήλωσε η αιγυπτιακή Προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, «ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου με τον αδελφικό λαό του Λιβάνου, εκφράζοντας τη διάθεση της χώρας του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον Λίβανο για να στηρίξει τον Λίβανο σε αυτή τη δοκιμασία του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι.

Η Αίγυπτος φώτισε τις Πυραμίδες με τη σημαία του Λιβάνου

Τις Πυραμίδες της Γκίζας φώτισε όλη τη νύχτα με τη σημαία του Λιβάνου η Αίγυπτος, δείχνοντας και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την αλληλεγγύη της προς το λαό της χώρας αυτής που επλήγη με τραγικό τρόπο από την πολύνεκρη έκρηξη του λιμανιού στη Βηρυτό.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση του Λιβάνου και στον λαό της χώρας.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης εξέφρασε την ευχή για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και υπομονή και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι είναι στη διάθεση του Λιβάνου όποια βοήθεια μπορεί να παράσχει.

Επιστρέφουν οι Κύπριοι πολίτες

Ναυλωμένη πτήση για άμεση επιστροφή Κυπρίων και νόμιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Λίβανο ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://connect2cy.gov, ενώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19.

Την πληροφορία γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει:

«Προγραμματίζουμε ναυλωμένη πτήση για άμεση επιστροφή Κυπρίων & νόμιμα διαμενόντων στην ΚΔ από Λίβανο για αύριο, 6/8/2020. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://connect2cy.gov σήμερα μέχρι 22:00 ή να καλέσουν στο 22801000 (μέχρι 16:00).

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν θα χρειαστεί για τους επιβάτες η εγγραφή τους στο http://cyprusflightpass.gov.cy, ούτε και η εκ των προτέρων προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο».

Κύπρος: Ξεκινά η αποστολή βοήθειας προς τον Λίβανο

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κυπριακές Αρχές, ούτως ώστε να επισπευστεί η αποστολή κάθε δυνατής βοήθειας προς τις Αρχές του Λιβάνου, μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (04/08) στο λιμάνι της Βηρυτού.

Εντός των επόμενων ωρών μεταβαίνουν στον Λίβανο 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας για συμβολή στις έρευνες για εντοπισμό επιζώντων. Επιπλέον, μεταφέρονται 8 σκύλοι ιχνηλάτες με τους χειριστές τους, από Αστυνομία και ΕΜΑΚ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε αίτημα από την κυβέρνηση του Λιβάνου για βοήθεια και αμέσως τέθηκαν σε κινητοποίηση οι υπηρεσίες.

Εντός των επομένων ωρών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με όλους τις αρμόδιους φορείς, ενώ προγραμματίζεται αποστολή και ιατρικού εξοπλισμού αλλά και φαρμάκων προς τον Λίβανο.

Ολλανδία: Η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από τις εκρήξεις στη Βηρυτό

Η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή νοσηλεύεται. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ολλανδική πρεσβεία, τραυματίζοντας επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους που συνδέονταν με αυτήν.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα