back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εκατόν τριάντα πέντε νεκροί, 5.000 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Διαβάστε επίσης

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Τουλάχιστον135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 5.000 τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση

Σημειώνεται ότι ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα νεκρή. Την πληροφορία επιβεβαίωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βυρηττού, Παναγιώτης Ανδριώτης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Για τρεις Κύπριους τραυματίες έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στον Λίβανο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η υπουργός Ενημέρωσης χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Αμέλεια δείχνουν οι αρχικές έρευνες

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Άμεση ανταπόκριση της Ελλάδος στο αίτημα συνδρομής της κυβέρνησης του Λιβάνου

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον λιμένα της Βηρυτού σε επικοινωνία με τις αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στη χώρα και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Στη Βηρυτό βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδεύοντας την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Οι λήψεις που ακολουθούν είναι από τη διαδρομή που ακολούθησε ο υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό.

Σε μήνυμα του στο Twitter ο κ Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στον Λίβανο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ υπό τον συντονισμό του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ όσο και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην πληττόμενη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συγχρόνως βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και την έξαρση του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΕΘΑ Ελλάδας – Λιβάνου

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τη Λιβανέζα ομόλογο του ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να έλθει αρωγός στο Λίβανο και τον δοκιμαζόμενο λαό του, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Νωτρίτερα, τα συλλυπητήριά της στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, για τη φονική και καταστρεπτική έκρηξη στη Βηρυτό εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι

#OurHomesAreOpen: Αλληλεγγύη στους άστεγους της Βηρυτού

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται. «Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Οι συλλογικές απώλειες ενδέχεται να φθάσουν στα 15 δισ. δολάρια

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Ειδική πυροσβεστική δύναμη στην εκτίμηση χημικών στέλνει η Ιταλία

Δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων έστειλε σήμερα η Ιταλία στη Βηρυτό, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. Η ομάδα αυτή αναχώρησε το απόγευμα από την Πίζα προκειμένου «να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους» αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η Ρώμη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αποστολή διεθνούς βοήθειας που υπέβαλε κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα