back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: «Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα – Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά»

Διαβάστε επίσης

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως σήμερα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη χρήσης μάσκας.

«Ο κίνδυνος για το δεύτερο κύμα είναι ορατός. Μπορεί σε δύο εβδομάδας μέσα να έχεις εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τον δείκτη RO κάτω από το 1», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα».

[su_youtube url=”https://youtu.be/Bzgti9jc5xg” width=”560″ height=”420″]

«Πιο αποτελεσματική η μάσκα από τη χρήση ασπίδας»

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο», είπε και συμπλήρωσε «δεν υπάρχει μαγική λύση. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο».

Χαρδαλιάς: Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων

«Είμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν», δήλωσε με σειρά του  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Όμως η αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζει ακόμα το σύστημα υγείας, τόνισε.

Όπως εξήγησε «λάβαμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου και όπου χρειάστηκε τις κλείσαμε χωρίς να υπολογίσουμε τις υπόλοιπες συνέπειες με μόνο γνώμονα τη δημόσια υγεία». Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα».

Σημειώνεται ότι η τελευταία καθημερινή ενημέρωση των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά ήταν στις 26 Μαΐου όπου τα κρούσματα είχαν φτάσει από τις 26 Φεβρουαρίου που είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα μέχρι εκείνη την ημέρα τα 2.892 και οι θάνατοι τους 173.

Σήμερα και με βάση τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 4737 και οι θάνατοι τους 210.

Μάλιστα, στην τελευταία καθημερινή ενημέρωση, οι κκ Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν πει «άμα μας ξαναδείτε, να ανησυχήσετε».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί το πρωί της Τετάρτης τηλεοπτικό μήνυμα, για το θέμα της πανδημίας εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου μετά την τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους κ.κ. Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα