back to top
16.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

16.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού παρά τις διεθνείς επιφυλάξεις

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας Mikhail Murashko δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του υποψηφίου εμβολίου από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι με έδρα τη Μόσχα είχαν ολοκληρωθεί, όπως μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ανοσοαπόκριση σε όλα τα άτομα, χωρίς παρενέργειες ή επιπλοκές.

Το εργαστήριο πίσω από το εμβόλιο αναμείνει τώρα την έγκριση για το φάρμακο, δήλωσε ο Murashko. Οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, σημείωσε, ενώ προγραμματίζονται μαζικοί εμβολιασμοί για τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα ότι η χώρα αναμένει να παράγει μερικές εκατ. δόσεις του εμβολίου κάθε μήνα από τις αρχές του 2021.

Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου στη Ρωσίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η χώρα θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα προχωρήσει σε εμβολιασμό ανθρώπων ενάντια στον κορονοϊό, από τον οποίο έχουν πεθάνει πάνω από 689.000 άνθρωποι παγκοσμίως.

Διεθνείς επιφυλάξεις

Ωστόσο, υπάρχουν διεθνείς αμφιβολίες γύρω από τις προσπάθειες εμβολιασμού της Ρωσίας. Ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου, Dr. Anthony Fauci, για παράδειγμα, έχει αμφιβάλλει για τις προσεγγίσεις στις δοκιμές τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα. “Πραγματικά ελπίζω ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι θα μελετήσουν πρώτα το εμβόλιο προτού το χορηγήσουν στον οποιονδήποτε”, δήλωσε ο Dr. Anthony Fauci την Παρασκευή. “Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εμβόλια τόσο καιρό πριν φτιάξουμε εμείς ένα και ότι θα πρέπει να εξαρτηθούμε από άλλες χώρες για να εμβολιαστούμε”.

Και η βρετανική εφημερίδα Telegraph έγραφε το Σάββατο ότι το Λονδίνο πιθανότατα θα απορρίψει το εμβόλιο της Ρωσίας λόγω αμφιβολιών για τη διαδικασία των δοκιμών. Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Τον περασμένο μήνα υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατηγορήθηκε από αξιωματούχους στις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη Βρετανία ότι προσπάθησε να παραβιάσει και να κλέψει δεδομένα για το εμβόλιο. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία.

Η Ρωσία έχει τον τέταρτο υψηλό αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με πάνω από 854.000 μολύνσεις στη χώρα. Παράλληλα, πάνω από 14.000 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό και περίπου 649.000 έχουν αναρρώσει.

Πηγή: capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα